Doorgaan naar artikel

Almere 2022 wordt duurste Floriade ooit

Almere 2022 wordt duurste Floriade ooit

Almere 2022 wordt duurste Floriade ooit

De Floriade in Almere gaat de gemeente veel meer kosten dan begroot. Met hulp van een projectontwikkelaar moet de duurste Floriade met een begroting van bijna € 100 miljoen worden terugverdiend.

Begin oktober liet de gemeente al weten dat het voorziene budget met de helft verhoogd werd naar € 21 miljoen. Daar komt officieel nu nog eens € 7 miljoen bij, aldus de met de Floriade belaste raadscommissie. En met de uitkoop van een jachthaven, een camping, een duikschool en een wokrestaurant zijn nog eens ettelijke miljoenen gemoeid, die de gemeente uit algemene middelen bekostigt.

Het bericht van het Financieele Dagblad hierover, dat door diverse andere media is overgenomen, past in een traditie van journalistieke belangstelling voor kostenoverschrijdende Floriades. De organiserende gemeentes Zoetermeer, Haarlemmermeer en Horst aan de Maas van de laatste 3 Tuinbouw Expo’s in Nederland in 1992, 2002 en 2012 bleven allemaal met flinke schulden zitten.

Rijksbijdrage € 5 à 10 miljoen

Aan de batenkant van de organisatie staat de rijksbijdrage van ‘€ 5 à 10 miljoen’ waar landbouwminister Carola Schouten vorige week een brief over naar de Tweede Kamer stuurde. Zij gaat in die brief in op duurzame groei van steden als het centrale thema van deze Floriade. Een doel dat het kabinet graag ondersteunen wil met genoemde miljoenen.

Veel geïnvesteerd in gebouwen

Het is juist dat thema dat Floriade Almere in 2022 duurder maakt dan de vorige edities. Behalve groen, bloemen en groente en fruit – al dan niet in kassen – wordt er ook al veel geïnvesteerd in gebouwen als showcase van modern duurzaam bouwen, met aandacht voor groen en gezondheid. De totale kosten zijn begroot op € 98,5 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat onder meer met de exploitatie van het Floriade-terrein na de wereldtentoonstelling als duurzame stadswijk alle gemaakte kosten weer worden terugverdiend. Daartoe hebben de gemeente en de Floriade-organisatie eerder dit jaar al projectontwikkelaar Amvest binnengehaald.

Lees ook: ‘Floriade bewijst of en hoe Tuinbouw-NL samenwerkt’

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin