Doorgaan naar artikel

Advies: kwaliteit AGF in winkels testen door KCB

Het kwaliteitscontrolebureau KCB moet ook supermarkten bezoeken om kwaliteit van groente en fruit te controleren.

 

Dat concludeert de internationale organisatie handelsorganisatie OESO na een controle van de Nederlandse inspectiedienst KCB. Twee inspecteurs van de OESO hebben drie dagen Nederland bezocht voor zo’n beoordeling van het Nederlandse systeem van kwaliteitscontrole voor groente en fruit en is positief over het stelsel in Nederland. Toch mist de OESO controle in de laatste schakel van de keten en adviseert Nederland die controle in te stellen.

Volgens Jean Crombach, technisch directeur van de KCB, ligt die taak bij de NVWA. Het is niet duidelijk hoeveel belang de NVWA legt bij kwaliteitscontrole in het schap in de supermarkten. Crombach: “We krijgen wel eens reacties van bedrijven over hoe ze hun spullen in de supermarkten zien liggen. Ze vinden dat het beter zou kunnen. We verwijzen ze dan door naar de NVWA.” In het bestuur van KCB is wel eens geopperd om de controle in alle schakels in te voeren. Dat kan al door distributiecentra te bezoeken, stelt Crombach. “Dat hoeft geen intensieve controle te zijn, maar wel zodanig om aan de bewustwording van winkels te werken.”

“Nederland is een voorbeeld voor andere landen als het gaat om de controle van de kwaliteit van groenten en fruit”, aldus de internationale organisatie. Op verzoek van de OECD hebben het ministerie van EL&I en het KCB in juni 2011 meegewerkt aan een audit door de OECD, ‘Peer Review’ genaamd. Door het uitvoeren van een ‘Peer Review’ is de OECD in staat een oordeel te geven over de wijze waarop Nederland de regelgeving voor de kwaliteit van groenten en fruit in Nederland heeft geïmplementeerd en hoe de controle daarop door het KCB plaatsvindt. Na afloop van de uitgevoerde ‘Peer Review’ was het OECD-team zeer onder de indruk van de deskundige en efficiënte wijze waarop het KCB de controles uitvoert. Ook waren zij zeer positief over het feit, dat het KCB door de Nederlandse overheid is aangewezen om zowel de kwaliteitscontroles als de fytosanitaire inspecties te verrichten. De wijze waarop de fytosanitaire en kwaliteitsinspecties in Nederland worden gecombineerd en de manier waarop het KCB die inspecties uitvoert, beschouwt de OECD als een voorbeeld voor andere landen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin