Doorgaan naar artikel

Aardwarmteproject Trias Westland overtekend

In totaal 67 groentetelers en bloemenkwekers hebben een intentie-overeenkomst getekend voor het ambitieuze aardwarmteproject Trias Westland.

Daarmee is dit ambitieuze aardwarmteproject overtekend. Ongeveer de helft van dat aantal bedrijven teelt groente.

Een deel van de bedrijven zal dit jaar nog een definitieve overeenkomst tekenen, staat te lezen in de voortgangsrapportage Trias Westland, die woensdag in de gemeenteraad van Westland besproken wordt.

De deelnemende glasbedrijven worden lid van een coöperatie en binden zich voor 15 jaar aan het project. FloraHolland, afval- en energiebedrijf HVC en Westland Infra brengen het eigen vermogen in van die coöperatie. Warmtelevering gebeurt op kostprijsbasis.

De 67 bedrijven liggen allemaal in een straal van 1 tot 1,5 kilometer rond de beoogde boorlocatie bij bloemenveiling FloaHolland in Honselersdijk. Volgens directeur Marco van Soerland van Trias Westland komt het vaste aansluitingstarief bij maximaal gebruik uit op een prijs die vergelijkbaar is met 17 cent per kuub aardgas.

Afhankelijk van de warmte-opbrengst van de pomp is ruimte voor 20 tot 50 kwekers. De kwekers die het dichtst bij gevestigd zijn, maken de meeste kans. Om deze bedrijven aan te sluiten hoeft minder geïnvesteerd te worden in leidingen. De warmtelevering kan zo tegen een lagere kostprijs. Van Soerland zei dat laatste recent in een interview met vakblad Bloemisterij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin