Doorgaan naar artikel

Wens tot versnelling aanpak verouderd glasgebied

Gemeente Aalsmeer, Greenport Aalsmeer en provincie Zuid-Holland willen de herstructurering van het verouderde glas versnellen.

De gemeente Aalsmeer onteigent 3 delen van kassen om de ontsluiting te verbeteren van het te herstructureren gebied. Dat besluit is gepubliceerd in de Staatscourant. Nabij de bloemenveiling FloraHolland wordt een verouderd glastuinbouwgebied getransformeerd naar een nieuw bedrijvenpark. Bij onteigening is de minnelijke verwerving mislukt en wordt bij Koninklijk Besluit een onteigening ingezet.

Taskforce

Om de herstructurering verder te versnellen wordt in 2018 een Taskforce opgezet gericht op de aanpak van CO2 in dit glastuinbouwgebied. Dat blijkt uit het beleidsplan voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De MRA wil de energievoorziening in 2050 ontwikkelen richting klimaatneutraal. Dat is een enorme uitdaging, blijkt na een inventarisatie in 2017. De MRA bereidt een energie- en investeringsagenda voor om een regionaal energieakkoord in 2018 te sluiten met overheden tijdens een Energietop. Daarvoor wil de MRA zaken doen met nieuw verkozen gemeenteraden die mogelijk open staan voor scherper duurzaamheidsbeleid.

Warmtenetten

In zo’n energieakkoord moet plaats zijn voor regionale warmtenetten, blijkt uit het beleidsplan. Zo lopen gesprekken over warmtelevering uit datacenters aan Noord-Hollandse glasgebieden Primaviera, voor Agriport A7, maar ook in Aalsmeer wordt aan een project gewerkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin