Doorgaan naar artikel

Datacenter Agriport A7 lijkt er toch te komen

Agriport A7 gebruikt geen warmte van datacenters, maar is marktleider in aardwarmte. Foto: Gerard Boonekamp. - Foto: Gerard Boonekamp

Agriport A7 gebruikt geen warmte van datacenters, maar is marktleider in aardwarmte. Foto: Gerard Boonekamp. - Foto: Gerard Boonekamp

Microsoft mag op eigen risico bouwwerkzaamheden starten voor een nieuw datacenter van 50 hectare bij Agriport A7 in Middenmeer.

Als de bouw doorgaat, gaan bestaande glastuinbouwbedrijven bij Microsoft opgevangen hemelwater gebruiken in de kassen, maar vooralsnog geen restwarmte. Voor de bouw heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) nu een gedoogbeslissing afgegeven. Een definitief besluit volgt later.

Voor de bouw is grond met agrarische bestemming ingezet, geen tuinbouwgrond in het tuinbouwgebied.

Concentratie van datacenters

Het gebied Agriport A7 krijgt steeds meer een datacenterkarakter, maar een koppeling van warmtelevering aan kassen is nog altijd uitgebleven. Op Agriport A7 staan nu al datacenters. Deze hebben een totale oppervlakte van ongeveer 60 hectare. Er is nog ongeveer 170 hectare rondom Agriport aan lopende initiatieven voor datacenters. Het totale Agriport-gebied is ongeveer 1.000 hectare groot met 630 hectare glastuinbouw.

Weerstand tegen plan

De bouw van het nieuwe datacenter van Microsoft gaat niet zonder slag of stoot. In juli gaf de provincie Noord-Holland geen akkoord voor het bestemmingsplan van de gemeente Hollands Kroon. Een tweede datacenter op die plek zou leiden tot verkeersopstoppingen in de omgeving. Daarvoor werd een oplossing gezocht.

Beheer
WP Admin