Doorgaan naar artikel

Ploumen noemt situatie telers in Ethiopië zorgelijk

De situatie in Noord-Ethiopië waar Nederlandse kwekerijen zijn aangevallen, is volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ,,echt zorgelijk”.

Ook andere buitenlandse telers zijn aangevallen, waaronder naar verluidt zeker een bonenteler. Er zijn in het getroffen gebied in de regio Amhara ongeveer 350 Nederlanders. De Nederlandse ambassade staat in contact met de bloemkwekers, zei de bewindsvrouw vrijdag. Er is aan de betrokken bedrijven gevraagd hun mensen tijdelijk elders onder te brengen. Ook is er vrijdag overleg tussen ambassademedewerkers en de bedrijven.

brandstichting

De bloemenkwekerijen in de omgeving van Bahir Dar werden de afgelopen week slachtoffer van brandstichting en vernieling. Twee bedrijven zijn ernstig getroffen, aldus Ploumen. Het ministerie maakt ook melding van een Nederlandse ‘pootgoedteler’ maar kon niets over de activiteiten van dit bedrijf zeggen. Ploumen heeft de Ethiopische autoriteiten om politiebescherming voor de bedrijven gevraagd.

Het gaat om een al langer lopend conflict tussen enkele bevolkingsgroepen en de autoriteiten. Mensenrechtengroepen meldden dat de regering sinds juni meer dan vijfhonderd mensen heeft gedood om de protesten te onderdrukken. Ploumen heeft de regering opgeroepen in gesprek te gaan met de betogers.

Verrassing

Het was volgens haar een verrassing dat de Nederlandse ondernemingen zijn aangevallen. ,,Daar wees weinig op.”

Royal FloraHolland, ’s werelds grootste internationale handelsplatform voor bloemen en planten, bekijkt momenteel hoe zij kwekerijen die lid zijn van de coöperatie kan steunen en wat de gevolgen voor de aanvoer van bloemen uit Ethiopië zijn.

Het ministerie laat weten dat de garantieregeling Dutch Good Growth Fund nog altijd openstaat voor bedrijven met vestigingsplannen in Ethiopië. Dat is nog niet gewijzigd, laat uitvoerder RVO weten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin