Doorgaan naar artikel

‘Met € 12.500 per hectare spruitkool red je het niet meer’

Jaap Bos was er even met zijn gezin tussenuit, na de pluk van de laatste spruiten rond 20 februari en voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen.

Dat laatste is pas over een paar weken. De eerste planten worden tegen eind maart op het bedrijf in Nieuw-Beijerland (in de Hoekse Waard) afgeleverd. “Zo lang ik me kan herinneren, zit ik in de spruiten”, vertelt Bos vanaf zijn vakantieadres. Vanaf 1990 is hij zelf actief met de teelt, vroeger nog samen met gewassen als aardappelen, uien, conservengroenten en graan. Tegenwoordig ligt de nadruk nagenoeg volledig op spruitkool, met een jaarlijks areaal van zo’n 100 hectare. De grondzwaarte loopt uit een van 15 tot 50/55% afslibbare delen, met de vroegste spruiten op de lichtere percelen.

Eerder einde van seizoen

De planning is erop gericht om eind februari/begin maart de laatste spruiten te plukken. Dat dit deze keer wat vroeger uitviel, heeft alles te maken met het open winterweer, zonder haperingen door vorst en dergelijke. “Dat is de hoofdreden. We hebben 2 dagen stil gelegen omdat de vraag even wat minder was, maar verder zijn we altijd blijven plukken.” Bos’ spruiten gaan naar een particuliere afnemer.

Rassenkeuze

Voor de vroegste pluk wordt aangestuurd op begin augustus, met Davlin, daarna gevolgd door rassen als Abacus, Divino, Marthe, Silvia, Sofia, Staedia, Cobelius en Albarus als laatste. Tussendoor passeert ook nog het nieuwe ras Trimtop van Syngenta voor de oogst in november/december. De planten worden met een Ferrari-planter in de grond gezet, na een traybehandeling met Tracer. “Op de vertrouwde manier.”

Alles onderwerken is voldoende en zo houd je de organische stof zo veel mogelijk bovenin

Voor de hoofdgrondbewerking kiest Bos gewoon voor ploegen, maar bij voorkeur niet dieper dan nodig om zo schoon mogelijk te beginnen. “Alles onderwerken is voldoende en zo houd je de organische stof zo veel mogelijk bovenin. Verder moeten groenbemesters bijdragen aan de aanvoer van organische stof. We ruilen onze grond met collega’s voor aardappelen en uien, en we telen zelf nog wat graan. Zo creëren we de benodigde ruimte voor groenbemesters.”

Bemestingsstrategie

De bemesting aan de basis gaat voor de vroege rassen met een op spruitkool afgestemde korrelvormige blend, waarmee dan zo’n 90 kilo zuivere stikstof per hectare wordt gegeven. De latere rassen krijgen een beperkte startgift met korrelvormige kunstmest, enkele weken na het planten aangevuld met een vloeibare mengmeststof. Dat wordt gedoseerd met een 4-riige unit. “De vroege rassen moeten ook werkelijk zo vroeg mogelijk oogstbaar zijn, vandaar die korrels. Met vloeibare bemesting mag je rekenen op een hogere stikstofbenutting, met de huidige oplopende prijzen gaat dat ook doortellen. We denken nog te makkelijk dat een hectare spruiten telen € 12.500 kost, maar daar red je het echt niet meer mee.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Bos

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin