teeltgeluid

‘Ons eigen ontwerp plant bataat slibs en plugs’

Pieter Verschure in Aarle-Rixtel heeft voor het planten van bataat inmiddels twee machines tot zijn beschikking.

De ene is een Italiaanse bekerplantmachine van Fedele waarvan Abemec in Nederland dealer is. De andere is een eigen ontwerp dat in samenwerking met Lommers Tuinbouwmachines werd gerealiseerd. Op 28 mei is hij aan het pluggen aan het planten met de Fedele. “Met ons eigen ontwerp kunnen we zowel pluggen als slibs planten, met de Fedele alleen pluggen.”

Fedele bekerplantmachine

Op de Fedele zitten de vier planters met hun rug naar de trekker, met vóór zich drie voorraadrekken boven elkaar waar de trays met pluggen op staan. “Zo kunnen de vier planters altijd vooruit.” Momenteel lopen er nog twee personen achter de machine om ‘missers’ handmatig bij te planten. Het is de bedoeling dat daarvoor één persoon volstaat. “Die kan de planten van de andere kant van die voorraadrekken pakken.”

Fedele bekerplantmachine om bataat te planten - Foto: Stan Verstegen
Fedele bekerplantmachine om bataat te planten - Foto: Stan Verstegen

Water bij de pluggen

De planters doen de pluggen in bekers, per plantelement worden gaten in de eerder op ruggen gelegde zwarte, biologisch afbreekbare folie geponst. Nadat de plant in de grond is gezet, wordt er water bij de plug gedoseerd. “Daarvoor hangt een watertank van een kuub in een voorlader voorop de trekker. Het water gaat via leidingen naar ieder plantelement. Op die manier groeien de planten het beste weg”, legt Verschure uit. Vervolgens loopt er nog twee aandrukwielen over iedere rug om de pluggen goed in contact te brengen met de grond.

Aan- en afvoer water en trays

Om continu water ter beschikking te hebben, zijn vijf watertanks beschikbaar. “Een persoon is er verantwoordelijk voor dat er aan iedere zijde van het perceel steeds een watertank op voorraad staat. Hij moet ook zorgen voor het vullen van de tanks.” Daartoe staat op een kopeind een aggregaat om het water op te pompen en de tanks te vullen. “Verder moet die persoon zorgen voor de aan- en afvoer van de stellingen met negen lagen trays daarop. Hij kan met zijn verreiker twee van dergelijke stellingen ineens meenemen.”

Eigen ontwerp plantmachine

Het eigen ontwerp bevat een voorraadgoot waar de slibs in kisten op staan. Deze machine heeft vier verticaal lopende oplegbanden met klemmen en meenemers om de slibs vervolgens horizontaal richting de grond te transporteren. Bij deze machine staat er voor de bevoorrading van de vier planters nog één persoon op de machine.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.