‘Het is de vraag waar die tripsen landen’

De spruitkool staat er goed voor, alleen in het begin is er drie keer beregend.

Marco Bos in Biddinghuizen (Fl.) is in week 37 begonnen met de pluk van zijn spruitkool. Het ras is Abacus. “Het gewas staat er prima bij en is mooi op lengte”, stelt Bos op 4 september vast.

“In het begin is er drie keer beregend om de planten aan de groei te krijgen, daarna niet meer. In augustus zijn ze ook niet slap gegaan, zelfs niet toen de temperatuur de 35 graden aantikte. Misschien dat je een enkel brandkopje vindt, maar Abacus is wat dat betreft niet het gevoeligste ras.”

Vier weken Abacus

Bos verwacht zo’n vier weken in Abacus te plukken, omdat hij dit werk moet combineren met de oogst van de uien en van de aardappelen. Die uien werden in totaal zeven keer beregend. Vijf keer in het begin en nog twee keer tijdens de hitte in augustus.

Voor de aardappelen volstond een beregeningsbeurt rond het poten en een beurt rond het ruggen frezen. “In vergelijking met veel andere plekken in Nederland, hebben we hier in de zomer meer regen gehad. Nu is het zelfs nat te noemen”, aldus Bos.

Waar landt de trips?

Eind juni wees Bos op de aanzienlijke druk van aardvlooien. Dat trof vooral spruitkoolplanten in de kantrijen. Die groeiden maar matig. Een keer spuiten met Benevia ruimde veel van de vlooien op. De groei is toen ook hersteld. Bos: “De planten zijn nu lang genoeg en ook de late rassen maken nog steeds mooi lengte.” Het is vooral trips die nu extra aandacht vraagt.

“In spruitkool kunnen we het nog goed beheersen, maar sommige uienpercelen in de omgeving staan zowat grijs van de trips. Als het deze week mooi weer is, gaat het uien rooien beginnen. De trips gaat dan massaal de lucht in, om ergens anders weer te landen. De vraag is waar…”

Of registreer je om te kunnen reageren.