teeltgeluid

‘Zand erover en dan is het karwei af’

De oogst van Goliath Groen zit er voor Niek Gielens in Venray-Heide alweer op. Hij oogstte van 14 mei tot 10 juni deze rabarber voor de sap-industrie. “Dat gaat tegen vooraf afgesproken prijzen. We hebben globaal een productie van 60 ton per hectare gehaald, per saldo ben ik tevreden met het resultaat.”

Gielens oogstte met 10 uitzendkrachten van 2 verschillende uitzendbureaus. “Daar zat toch wel verschil tussen. Dat weet ik dan weer voor de volgende keer.” Van de aanplant van 2018, die te lijden had van de droogte, oogstte hij toch nog 30 ton. “Er zit wel uitval in, met name aan de perceelranden, maar ik heb ze regelmatig water gegeven en daardoor vertonen de planten die er staan wel enig herstel.”

Plantmachine te leen

In week 26 was Gielens bezig met stekken maken en een nieuw perceel aanleggen. “Zo’n 2 hectare zit erin, zo’n 2 hectare moeten we nog doen. We doen dat nu nog handmatig, maar volgende week krijgen we een plantmachine te leen van een collega uit Midden-Brabant”, vertelt hij op 25 juni.

Als de machine goed bevalt, dan bouwen we er zelf eentje

“Je zit met 2 personen op die machine. De machine trekt een sleuf en maakt plantgaten, daar worden de planten dan met de hand ingezet en vervolgens werkt de machine er zand over en drukt de planten aan. Dan is het karwei af. Als de machine goed bevalt, dan bouwen we er zelf eentje. Nee, er zit geen patent op, deze collega heeft hem ook zelf gebouwd. Het scheelt toch aanzienlijk of je met 2 personen kunt planten of dat je 20 personen nodig hebt.”

Beregenen

De geplante stukken krijgen direct daarna met de haspel 20 tot 25 mm water. “Dat is genoeg om ze aan de groei te krijgen.” Ook de overige percelen kregen inmiddels die hoeveelheid water. Het onkruid in de plantenvelden wordt geschoffeld. Als het gewas in het najaar is afgestorven volgt een chemische onkruidbestrijding.

Vervroegde teelt

Eventueel oogst Gielens eind augustus/begin september nog Frambozen Rood, zo niet dan is in september het rooien van de planten voor de eerste vervroegde rabarber de eerst volgende grote klus. “Wij vervroegen in een oude kippenstal. De tweede ronde rooien we in november.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.