Doorgaan naar artikel

‘Meer ‘fitness’ op de rooier’

De gloednieuwe koelcel die in november in een week tijd bij Johan Trouw in Etten-Leur (N.-Br.) in zijn loods gebouwd zou worden, is kort voor Kerstmis inmiddels drie weken in bedrijf.

“Alles liep volgens plan en de werkzaamheden waren goed op elkaar afgestemd. Wat mij beloofd was, is gelukt, in een week was de koelcel aan het draaien”, zegt Johan Trouw op 22 december.

Tweede ronde

In die koelcel staan de planten voor de tweede ronde van vervroegde rabarber in de kas. “Die zijn rond 12 november gerooid. Toen ging het qua rooiomstandigheden allemaal nog net. Achteraf gezien hadden we ook geen dag langer ermee in de weer gemoeten, want met het wegrijden vanaf het perceel hadden we meer moeite dan met het rooien. Ze waren nog maar net uit de grond of er kwam alweer een bak water naar beneden.”

Wat meer zand

Het betekende wel ‘meer fitness’ op de rooier door meer aanhangend zand, maar los van het gewicht is dat niet nadelig. “Eerder een voordeel, want eenmaal uitgezet in de kas kunnen de haarwortels zich dan sneller vastzetten in dat zand en nemen de planten makkelijker water op.”

Die planten nu rooien gaat echt niet, dat wordt een grote blubberzooi

Derde ronde

De planten voor de derde ronde staan nog op het veld. “Die planten nu rooien gaat echt niet, dat wordt een grote blubberzooi. Ik schat in dat het wel ná nieuwjaar zal worden, voordat we daar terecht kunnen. Het wordt een kwestie van het moment kiezen dat het net wel zal gaan.” Vervolgens gaan die planten nog de koelcel in. “Gezien de huidige temperaturen bouwen die buien onvoldoende koude-eenheden op. Om zeker te zijn dat ze die wel halen, moeten ze dit jaar eerst de koelcel in. Het is niet anders.”

Oogst eerste ronde

De eerste planting van 4 december stonden op 22 december bijna drie weken te groeien. “Daar valt verder op dit moment nog niet zoveel over te vertellen, die staan gewoon goed te groeien.” De bedoeling is om daar vanaf half januari te gaan oogsten.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin