Doorgaan naar artikel

‘Ondergrond is door en door verzadigd’

Op maandagmiddag 19 februari trapte Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) het nieuwe seizoen af met het planten van zijn eerste Chinese kool in de kas. De week daarna volgt de tweede planting in de kas en dan gaat het buiten weer van start. Het vroegste ras is Manoko.

Het planten startte iets eerder dan de bedoeling was, omdat bij de plantenkweker de planten al ‘bekwaam’ waren om uit te planten. “We hebben dus ook de grond nog snel moeten spitten en de plantgaten moeten maken. Maar het is in de kas, dus dat stelt niet zoveel voor.”

Rabarberplanten niet gerooid

Buiten is de situatie anders. De rabarberplanten die bedoeld waren om in een tunnelkas te vervroegen konden niet gerooid worden. “Het was gewoon veel te nat. We hebben besloten om er plastic folie overheen te trekken om ze zo te vervroegen. Hopelijk zijn we vroeg genoeg, zodat de oogst niet samenvalt met het reguliere seizoen. De prijzen voor de vervroegde rabarber zijn na een dipje na kerst in ieder geval weer goed met prijzen rond € 5 per kilo. Hopelijk kunnen we daar nog een graantje van meepikken. En loopt het anders, dan halen we de folie er gewoon vanaf en hebben we nog steeds rabarber staan. Dat is dan weer het voordeel van deze manier van vervroegen.”

Plantmateriaal niet top

Wat Van den Eertwegh opvalt is dat de aanvoer aan vervroegde rabarber bij ZON fruit & vegetables minder is dan gebruikelijk. “Waar dat aan ligt, weet ik niet, maar het zou door de kwaliteit van het plantmateriaal kunnen zijn. Het plantmateriaal is niet top, dat speelt eigenlijk al enkele jaren en we merkten het vorig jaar ook weer bij het maken van stekken. Er zitten meer ‘dove’ en zachte plekken in die planten, er zit minder energie in, en dan is de productie niet wat we gewend zijn.”

Aardappelopslag

Ook zo’n 6 hectare aardappelen zit nog in de grond. “We hadden ze beter alvast los kunnen trekken, dan waren ze omhoog gekomen en kapot gevroren. Nu kunnen ze nog voor veel opslag zorgen als ze ‘straks’ gaan uitlopen. Daar zullen we rekening mee moeten houden met het gewas dat we erop gaan zetten, bij mais of graan is dat makkelijker te bestrijden. Het is wel echt ongelooflijk hoeveel water we gehad hebben en eigenlijk nog steeds krijgen. De ondergrond is door en door verzadigd en dat water is voorlopig nog niet weggetrokken.”

Plantomstandigheden

In principe gaat de eerste Chinese kool buiten in de tweede week van maart de grond in. “De plantingen tot Koningsdag gaan onder vliesdoek en die komen op echte zandgrond. Daar droogt het wel snel, maar het moet er over zo’n week of drie wel droog genoeg zijn willen we er kunnen gaan planten. Pas daarna gaan we richting onze zwaardere gronden die dichter bij de Maas liggen, dus dan zijn we zes tot zeven weken verder. Je mag aannemen dat het dan toch wel droog genoeg zal zijn”, aldus Van den Eertwegh op 19 februari.

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin