teeltgeluid

‘Het scenario van 2018 doemt weer op’

“We hebben onze eerste Chinese kool uit de kas in week 17 geoogst”, meldt Wim van den Eertwegh in Kessel (L.). Die werden op 22 februari al geplant, omdat de planten daaraan toe waren.

“Ze zijn voorspoedig gegroeid. Soms heb je nog wel eens schot in zo’n vroege teelt, maar dit jaar niet. Zo’n 95% van de kolen zat op een stukgewicht van 1.100 gram, normaal beginnen we met 800 gram of soms nog wat lichter als je schot ziet aankomen. Ze gingen via ZON fruit & vegetables ook vlot weg. In Spanje hebben ze veel regen gehad, daarom konden wij profiteren van de uitval en het kwaliteitsverlies daar.”

Doek weggewaaid

Op 2 mei verwachtte Van den Eertwegh in week 19 de eerste Chinese kool vanonder vliesdoek te kunnen oogsten. “Daar kunnen we dan wel kolen van 800 gram van snijden. Die eerste plantingen hebben het overigens niet heel gemakkelijk gehad. In week 10 met al die wind waaide het doek zelfs tot buiten onze gemeentegrenzen. We hebben het weer bij elkaar moeten zoeken en opgeruimd, want het was helemaal kapot gewaaid. Op de Chinese kool hebben we zo’n week later weer doek gelegd, maar die hebben er toch flink van geleden. Door de wind, maar ook door stevige buien. De Maas is hier zelfs even buiten zijn oevers getreden.”

Kans op schot

En de kans op schotvorming bestaat nog. “Tot op heden dus niet, maar door die stressvolle situatie weet je het nooit. We houden de vinger aan de pols en spelen er zo nodig met oogsten op in. Als schot ontstaat heb je toch nog ongeveer een week om ze te snijden voordat dat echt tot problemen leidt. Meestal zie je schot bij planten die staan te kwarren. Bij planten die vlot groeien en snel een vaste kool maken, gebeurt dat bijna nooit.”

Serieus regen nodig

Over de vochttoestand van de grond maakt Van den Eertwegh zich wel zorgen. “Het regent wel af en toe, maar het zijn toch maar weinig millimeters. Dan wordt de bovengrond wel nat, maar de ondergrond is structureel nog steeds aan de droge kant. Nu hebben de meeste gewassen nog niet zoveel vocht nodig, maar als ze zich verder ontwikkelen wel. Als het niet serieus gaat regenen, dan voorzie ik dat het scenario van 2018 zich weer gaat voordoen. En natuurlijke neerslag heeft toch altijd een beter effect dan beregenen. Daarvan gaat een deel al verloren voordat het echt in de grond komt.”

Toenemende insectendruk

Vanaf de plantingen die begin mei de grond in gaan, voert Van den Eertwegh een perspotbehandeling met Tracer uit tegen de koolvlieg. Daarnaast kunnen gewasbehandelingen tegen koolvlieg en andere insecten nodig zijn. “Ik heb al mineervlieg gezien. Dat is extreem vroeg en geeft aan dat het klimaat wel degelijk aan het veranderen is. Vroeger kon je de klok erop gelijk zetten dat eind april de eerste koolvlieg kwam en dat de derde vlucht ergens in september ophield. Tegenwoordig kunnen ze er al eerder zijn en in het najaar doorgaan tot in oktober.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.