Doorgaan naar artikel

‘Klimaatverandering manifesteert zich op meerdere vlakken in teelt’

Als we Wim van den Eertwegh uit Kessel op 20 oktober spreken, is hij net begonnen aan de oogst van de laatste planting Chinese kool.

Van den Eertwegh verwacht nog tot begin november door te kunnen gaan met oogsten. “Maar als we naar de temperaturen kijken, hadden we eigenlijk nog wel een week of twee langer kunnen doortrekken. Zeker omdat er ook nog geen serieuze nachtvorst wordt voorspeld voor de komende periode”, zegt de teler.

“En wat dit betreft staat 2023 niet op zichzelf; ook de afgelopen jaren was de herfst relatief zacht. Dus dat is wel een serieuze vraag voor volgend seizoen: gaan we dan enkele weken langer door met planten, zodat we hopelijk ook nog langer kunnen oogsten? Er liggen kansen, maar er zit natuurlijk ook een risico aan. Gaat het onverhoopt wél vriezen begin november, dan is het gewas ook meteen weg.”

Acceptabele prijzen

Door de relatief hoge temperaturen, zit er volgens Van den Eertwegh ook nog meer groei in de Chinese kool. “Hierdoor wordt het product in zijn algemeenheid wat dikker en rijper geoogst dan normaal. Voor ons is dat niet zo’n probleem, aangezien wij puur leveren voor de dagmarkt. Voor telers die bewaren, is dat wel een issue. Een rijp product is immers minder goed bewaarbaar. Hierdoor zie je meer ‘bewaartelers’ op de dagmarkt dan gebruikelijk. Dat voert de prijsdruk op. Desondanks is de prijs nog steeds acceptabel; deze komt nu uit op 30 tot 40 cent per kilo.”

Ook over de rest van het seizoen heeft de teler geen klagen; hij geeft aan dat de prijsvorming naar behoren was. “We konden het goed doen voor de prijzen die we beurden. Wellicht hadden de relatief goede prijzen ermee te maken dat er wat Chinese kool-telers zijn afgevallen. Het is namelijk geen eenvoudige teelt is, zeker wanneer de temperaturen in de zomer flink oplopen. Dan ligt het risico van inwendige bruinverkleuring op de loer. Wij kunnen dat redelijk goed handelen, omdat Chinese kool in de zomer onze hoofdteelt is. Voor telers voor wie het een nevenproduct is, is dat echter een serieuze uitdaging. Hierdoor zijn er naar mijn idee een aantal afgehaakt.”

Luizen en rupsen

De teler ondervindt ook op andere vlakken de gevolgen van de relatief hoge temperaturen. Terwijl de insectendruk normaliter minimaal is in deze periode van het jaar, zegt Van den Eertwegh op 20 oktober nog regelmatig een rups of luis in zijn gewas te vinden. “Het is niet dramatisch en leidt niet tot schade, maar het is er wel. De klimaatverandering manifesteert zich dus op meerdere vlakken.”

Meer flexibiliteit

Van den Eertwegh is blij dat hij deze herfst voor het ras Trevor koos. Dit is namelijk behoorlijk slijtvast, geeft hij aan. “Hierdoor is dagelijks oogsten geen must, maar kun je de oogst meer uitsmeren. Dat biedt ons extra flexibiliteit. En dat is een voordeel omdat we nu – op 20 oktober – ook nog volop bezig zijn met de aardappeloogst. Dit heeft alles te maken met het koude en natte voorjaar, waardoor de aardappelen een maand later de grond in gingen. En eigenlijk moesten we ze van de minister vóór 15 oktober rooien, maar dat hebben we niet gered. Ik eet geen groene kersen, dus dan is het ook geen optie om een niet-volgroeide aardappel te eten.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin