teeltgeluid

‘Uitbreiding rabarber stemmen we af op de vraag’

“Eind deze week starten we met de oogst van de laatste planting in de kas”, vertelt Rob de Rond van De Rond Agro in Hoeven op 20 februari. “Dan zijn we nog in 3 plantingen aan het oogsten en de laatste rabarber in de kas oogsten we in week 14.”

Vorig jaar was sprake van een overlap van zo’n 4 weken van de oogst in de kas en in de tunnels, vanwege de oogstvertraging in de tunnels door de vorst. Hoe dat dit jaar uitpakt, is voor Rob de Rond nog koffiedik kijken.

“Als de temperaturen zo hoog blijven deze week, dan gaat het snel. In die tunnels, sinds begin januari afgedekt met zwarte folie, loopt de temperatuur dan behoorlijk op. De planten die er staan, hebben daar geen last van, want de knoppen zijn pas een paar centimeter uitgelopen. Maar als dit aanhoudt en de stengels groeien snel door, wordt het een ander verhaal. Dan verwacht ik een grote overlap tussen de kas en de tunnels. We kunnen er echter niets aan doen, dus we wachten het maar rustig af.”

De hoeveelheid brandstof in de vorm van propaangas die dit jaar nodig was voor de kas is vergelijkbaar met vorig jaar. De eerste plantingen in de buitenteelt heeft De Rond inmiddels afgedekt met een dubbele of enkele laag vliesdoek.

Invloed droogte 2018

Het huidige weertype heeft in ieder geval nog geen invloed op de kwaliteit van de oogst in de kas, van de plantingen 6, 7 en 8. “De kleur en de stengeldikte is goed. Wel zie je ook bij deze plantingen dat we zo’n 10% minder oogsten dan we gewend zijn. Dat is wel beter dan in de eerste 2 plantingen, maar de invloed van de droogte in 2018 laat zich nog steeds gelden.”

De prijsvorming omschrijft De Rond als zeer wisselend. “Het wisselt bijna van dag tot dag. Soms zijn het normale, gemiddelde prijzen, soms schiet de prijs ineens omhoog of zakt ie juist weg. Er is geen peil op te trekken.”

Geleidelijke uitbreiding

Van het 7-jarig ritme in de 12 tunnels, door ieder jaar na 6 oogstjaren in 2 tunnels nieuw te planten, is De Rond sinds 2017 afgestapt. In 2018 werd in de zomer wel nieuw geplant, maar nu voor een geleidelijke uitbreiding naar 15 tunnels. In januari 2020 komen over de nieuwe aanplant dus voor het eerst tunnels te staan.

“We hebben wat meer vraag gekregen en op die manier kunnen we daaraan voldoen. Die vraag is ontstaan doordat enkele collega’s wat minder kunnen aanvoeren. De vraag naar rabarber in zijn algemeenheid groeit lichtjes, maar het is niet ineens flink meer. Onze uitbreiding proberen we daar zo goed mogelijk op af te stemmen.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.