teeltgeluid

‘Kleine kooltjes zullen duurder worden’

Bij A.S. De Boer in In ’t Veld draaien op 12 december drie schoningslijnen tegelijk.

Het bedrijf, dat de laatste jaren veel investeerde in schuren, cellen, koeling (ammoniak) en duurzame energie, moet het in de winter hebben van het uitleveren van zowel spitskool, rode kool als wittekool.

We maken 200 boxen per week leeg

Ad en John de Boer leveren aan The Greenery en hebben minimaal tien soorten fust op voorraad. “We leveren naakt en geseald. Wat ’s morgens wordt besteld, kan ’s middags worden opgehaald”, vertelt Ad de Boer. Aan de lijnen staan minimaal vijftien personen, voor twee derde zijn het Poolse en Roemeense medewerkers. De Boer: “We maken 200 boxen per week leeg.” Het aanbod grove witte kool bestaat nu uit de rassen Kilostor en Ancoma, de grove rode kool is Klimaro en als fijne kool levert de Boer Resima en Travero.

Dagen overgeslagen

De oogst is in principe afgerond. Maar het duurde door de weersomstandigheden wel langer dan andere jaren. “We hebben dagen overgeslagen om het land te sparen”, vertelt De Boer. “Ook bleef het omblad van de geoogste kool te lang en te vaak nat.” Deze kool wordt zo snel mogelijk verwerkt. De kool voor de langere bewaring is al vóór oktober geoogst, toen de omstandigheden nog wel goed waren.

Ad de Boer: "We profiteren van de lagere producties in Noord-Duitsland en Polen." - Foto: Lex Salverda
Ad de Boer: "We profiteren van de lagere producties in Noord-Duitsland en Polen." - Foto: Lex Salverda

Meer grove kool

Het is volgens De Boer opvallend dat de groei, ook bij nattigheid, bleef doorgaan. “We hebben veel kilo’s van het land gehaald en er is meer grove kool, met alle gevolgen voor de maatsortering.” Hij gaat er vanuit dat dit zich terugbetaalt. “De kleine kolen zijn goed aan de prijs. Dat is nu al te zien.” Op 12 december zijn de dagprijzen 30 cent voor de 60’ers. Voor de 36’ers rode kool ontvangt hij 17 tot 18 cent en voor de witte 16 tot 17 cent. “Dat soort prijzen zijn wel onder de kostprijs.”

Uitstel bewerkingen

Op het veld is het momenteel rustig. De zware klei is wel broodnodig aan ploegen toe, maar voorlopig laat De Boer dat even rusten. “Alle bewerkingen zijn uitgesteld. We zijn tegenwoordig veel meer met de grond bezig dan tien jaar terug. Nu proberen we de bodem te ontzien en te verrijken, maar dat effect zie je vooral pas op de lange termijn.”

Auteur: Marga van der Meer

Of registreer je om te kunnen reageren.