teeltgeluid

‘Groot aanbod aan grond’

Bij Compliment in Uden draait het in deze periode om Chinese kool vanuit de bewaring. “De kwaliteit is nog steeds uitstekend”, meldt Peer Schraven op 10 januari.

De kool wordt bewaard in houten kratten. “Die zijn aan de zijkanten mooi open, zodat de lucht er goed doorheen kan stromen. Plastic kratten zijn dichter en in kuubkisten heb je meer kans op broei, omdat de kolen dichter op elkaar zitten, zeker onderin. Daarom kiezen wij voor de houten krat.”

Aanbod akkerbouw en veehouderij

Verder is Compliment druk met de voorbereidingen voor het komende seizoen. “We voeren gesprekken met al onze afnemers en we zijn bezig met het huren van nieuwe percelen. Dat is vooral om weer andere percelen te hebben in verband met de rotatie, de conditie van de percelen en om grotere percelen te krijgen zodat we nog efficiënter kunnen werken. Er is dit jaar een vrij groot aanbod vanuit de akkerbouw, omdat zij naast aardappelen en suikerbieten een gewas zoeken om te roteren. Verder zijn er veel veeboeren die stoppen en op de grond die ze hebben iets anders willen doen. Door deze ontwikkelingen is het aanbod ruim en dalen de prijzen. Dat is voor ons natuurlijk gunstig.”

Scannen en hoogtekaarten

Alle percelen die meerjarig in gebruik zijn, worden momenteel gescand. “Dan gaat het om de pH, het organische stofgehalte en de ec. Verder bekijken we hoogtekaarten om de hoogteligging te weten. Dat is belangrijk voor de droogtegevoeligheid of juist de kans op wateroverlast.” De neerslag in de afgelopen maanden heeft er in ieder geval toe bijgedragen dat het neerslagtekort voor een groot deel is ingelopen. “Toch lopen we nog steeds achter, maar we gaan in ieder geval de goede kant op. Het is zeker nog niet overdreven nat te noemen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.