teeltgeluid

laatste update:12 sep 2018

‘Mooi volume, slechte prijzen courgette’

Teelttechnisch en qua productie verliep het courgetteseizoen bij Wim Versavel in het West-Vlaamse Poelkapelle naar wens. Over de prijs is hij minder te spreken.

“Vandaag, 6 augustus, hebben we het over 12,5 cent per stuk. Als ik naar de afgelopen 3 weken kijk, gaat het over een prijs van 20 tot 23 cent. Dat zijn geen prijzen om over naar huis te schrijven. Momenteel loopt de oogst van courgette voor de industrie bij collega’s op zijn einde. Misschien heeft dat een positief effect op de prijs van courgette voor de verse markt op veiling REO. Daar is onze hoop voor de komende weken wel op gevestigd.”

Grote hoeveelheden courgettes

Over de kwaliteit heeft Versavel geen klachten, met perioden was windschade het grootste euvel, maar dat is weer achter de rug. De productie kwam uit op zo’n 20 oogstbare vruchten per plant. Vanaf de vroege teelt in tunnels tot 3 weken geleden oogstte hij het ras Tosca, de afgelopen 3 weken was dat Milos. Vanaf half september oogst de teler weer vanuit de kas met Tosca. De oogst verliep dit seizoen geleidelijk, maar wel in grote hoeveelheden. Desondanks kon Versavel het bijhouden met oogsten. “We hebben constant een mooi volume aan courgette gehad. Helaas was de prijs er niet naar.”

Meer water in 1 keer succesvol

Kregen de vroege teelten nog vrijwel dagelijks via de T-tape 1 tot 2 uur per dag water en voeding, bij de tweede en derde planting lukte dat niet. “Daar ligt ook T-tape, maar met dagelijks oogsten rijden we steeds over de aanvoerslangen. Dat werkt niet, dus zijn we daar overgegaan tot 1 keer in de week water geven en dan circa 30 millimeter ineens. Dat is goed gegaan, de planten hebben er niet onder geleden.”

Geen meeldauw of virus

Wel was er sprake van enige aantasting van echte meeldauw, maar dat is met 2 in België toegelaten middelen beperkt gebleven. Van problemen met virus hadden de plantingen van Versavel geen last. Dat gold ook voor die van zijn collega’s in de omgeving die veelal voor de industrie telen.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.