teeltgeluid

‘Jonger snijden om schot te voorkomen’

Wim Stolk runt met 3 medetuinders in Nijeveen de biologische tuin Bijzonderland. Eind juli kan hij het met beregenen net bijhouden.

“Wij beregenen met buizen en met 2 aanvoerleidingen kunnen we 2 stukken van 1.000 vierkante meter in één keer water geven. We geven dan 10 à 15 millimeter per keer en dat 2 keer per week. Dat is tot op heden toereikend geweest, want over de kwaliteit hebben we tot nu toe niet te klagen”, aldus Stolk op 25 juli. Met de zeer tropische dagen nog in het vooruitzicht verwacht Stolk dat de kwaliteit wel een issue wordt.

‘Blijkbaar hebben de mensen het op een gegeven moment wel gehad met salades eten’

Aan de vraag naar biologisch geteelde bladgewassen ligt het niet, want die was dit seizoen uitstekend. “Al merk ik nu wel dat de vraag naar sla bij de tussenhandel en mensen die pakketten maken wat afneemt. Blijkbaar hebben de mensen het op een gegeven moment wel gehad met salades eten. Alleen bij spinazie speelt dat niet.”

Korte groeiduur

Door het warme weer is de groeiduur korter dan gebruikelijk. “Onze geplante spinazie is in 3,5 weken al aan de oogst toe en kropsla na 4 tot 4,5 weken. Spinazie en andijvie moeten we ook wel wat jonger snijden, anders gaan ze schieten. Daardoor oogsten we ook minder kilo’s dan we gewend zijn.” Het plantschema voor de snel groeiende bladgewassen loopt tot week 35, de laatste andijvie en ijsbergsla gaat in week 34 de grond in.

Wim Stolk: "In de middag zijn wij vooral bezig met de buizen te verleggen naar een volgend stuk en we leggen het wildgaas vast met dichtgemaakte zakken met wat grond erin.” - Foto: Ruud Ploeg
Wim Stolk: "In de middag zijn wij vooral bezig met de buizen te verleggen naar een volgend stuk en we leggen het wildgaas vast met dichtgemaakte zakken met wat grond erin.” - Foto: Ruud Ploeg

Geen bladluizen

Op gebied van gewasbescherming is het rustig, met name rupsen van het koolmotje vragen de aandacht in paksoi en koolrabi. “Er zitten af en toe wel gaten in de bladeren, maar de producten verkopen zich nog goed.” Bladluizen komen onder deze tropische omstandigheden nauwelijks voor en de rassen bladgewassen zijn bovendien Nr:0-resistent. “Af en toe zie je wel een zwarte bladluis, maar dat is niet noemenswaardig.” De druk van onkruid is niet anders dan in nattere jaren. “Omdat we regelmatig beregenen. We besteden net zoveel tijd aan wieden als in andere jaren.”

‘Boerenkool planten bij een temperatuur van 35 graden heb ik nog nooit meegemaakt’

Het klinkt gezien de weersomstandigheden misschien wat vreemd, maar deze week plantte Stolk ook weer zijn boerenkool. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Boerenkool planten bij een temperatuur van 35 graden.”

Tropenrooster

Het personeel verricht vooral oogst- en wiedwerkzaamheden en dat gebeurt in de morgen. “We zorgen voor voldoende water en drinken om 10.00 uur binnen een kop koffie. Tussen 12.00 uur en 12.30 uur zit hun werk erop. In de middag zijn wij vooral bezig met de buizen te verleggen naar een volgend stuk dat beregend moet worden.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.