teeltgeluid

‘Wisselende prijsvorming bloemkool is karakteristiek’

Christian Buijsman in Lutjebroek zit met zijn oogst van bloemkool redelijk goed op schema. “We lopen een beetje voor op dat schema, want de gewassen groeien goed, door het groeizame weer”, stelt Buijsman op 5 september vast.

Zijn huidige rassen zijn Clarina en Guideline. “Het ras Guideline is iets sneller aan de oogst dan Clarina en omdat het ras sneller groeit, houdt het zich ook iets beter aan zijn groeidagen. Het ras is daarom iets betrouwbaarder qua planning, maar allebei de rassen staan goed en de kwaliteit is prima.”

Wisselende prijzen

De vraag naar bloemkool was vorige week nog lager dan wat er door de telers geoogst werd. Deze week ziet Buijsman daar weer meer balans in ontstaan. “Vorige week lag het prijsniveau rond 35 cent per stuk, deze week is dat weer gestegen naar een normaal niveau van 55 tot 65 cent. Als je naar het seizoen kijkt, is die wisselende prijsvorming daarvoor wel karakteristiek. Dat de prijzen nu weer stijgen, komt door een aantrekkende vraag, want elke teler blijft gewoon zijn bloemkolen snijden. Ik weet niet waarom die vraag nu gestegen is. In augustus viel de vraag in ieder geval tegen en was er weinig export, terwijl iedereen bij was met snijden.”

Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Eenvoudig spuitschema

Op gebied van gewasbescherming is alles onder controle. “We hanteren een vrij eenvoudig spuitschema met onder andere Amistar Top en Karate. We hebben niet vaak gespoten, maar voldoende om bladluizen, rupsen en schimmels onder de duim te houden. Dit jaar was het in juni wel warm, maar juli en augustus waren geen warme maanden. Dan kun je met pyrethroïden goed uit de voeten tegen insecten. Omdat de gewassen goed groeien en overdag ook opdrogen, zijn de problemen met schimmels ook nog klein.”

Bemesting en onkruid

De laatste herfstbloemkool plantte Buijsman begin augustus en de laatste winterbloemkool ging tussen 10 en 15 augustus de grond in. De basisbemesting met vloeibare mest rond het planten volstond tot op heden in alle latere plantingen. “Alleen als het echt veel regent en er stikstof uitspoelt, is een bijbemesting noodzakelijk. Dat was dit jaar hier niet aan de orde.” Ook de onkruidbestrijding met Springbok als herbicide kort na het planten en één tot twee keer schoffelen voldeed dit jaar uitstekend. “Twee keer schoffelen is eigenlijk bij ons de standaard, soms volstaat één keer schoffelen als het echt schoon land betreft.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.