weblog

1143 bekeken 1 reactie

‘Volop aan Milieukeur’

Het aantal aanvragen voor Milieukeur is nog nooit zo hoog geweest als op dit moment.

Een flink aantal bedrijven is momenteel bezig met hun certificering voor Milieukeur. Het aantal aanvragen is nog nooit zo hoog geweest als op dit moment. Ook wij zitten inmiddels in die molen. We hebben er jaren over zitten dubben. Gaan we dat wel of niet oppakken? Maar dit jaar is dan het besluit genomen om ermee te gaan starten. De doorslag gaf het feit dat meerdere van onze afnemers hebben aangegeven dat ze vanaf 2018 alleen nog maar Milieukeur gecertificeerde producten willen afnemen.

‘Certificering draagt niets bij aan het milieu’.

Standaardnorm

Toch zit er bij ons als producent heel veel twijfel over deze certificering. Zoals wij er tegenaan kijken, draagt de certificering niets bij aan het milieu en zal Milieukeur over enige jaren de standaardnorm zijn. In het geval van bloemkool levert het voldoen aan de eisen voor Milieukeur niet veel problemen op. Bij gewassen waar dat wel het geval is, zullen er waarschijnlijk regels worden aangepast. Zo hoorde ik laatst dat het voor sluitkool bijna onmogelijk is om beneden de voor Milieukeur geëiste grens van de maximaal toegestane hoeveelheid werkzame stof uit te komen. Het vreemde daarbij is dat de biologisch geteelde sluitkool bijna niet meer uit het winkelschap weg te denken is…

Kosten Milieukeur

Wat trouwens wel op ons bordje terechtkomt, zijn de kosten van Milieukeur. Die zijn veel hoger dan die van Global G.A.P. Het zou toch mogelijk moeten zijn dat alleen een certificering voor Milieukeur volstaat, want dat is een hogere certificering. Tot nu toe moeten we voor alle twee betalen. Eén voordeel hebben we nog wel. Als we er niet goed voor betaald krijgen, dan kunnen we Greenpeace bellen voor een eerlijke prijs.

Eén reactie

  • p.l.m appelman

    Morgen Ton,
    Makkelijk om naar sluitkool te wijzen beetje ongenuanceerd , het probleem zit hem niet in de verse af land kool , maar in de bewaarkool .
    Groetjes Peter Appelman

Of registreer je om te kunnen reageren.