teeltgeluid

‘Het is superweer voor valse meeldauw’

Bart Bak van B-four Agro in Warmenhuizen is alweer zo'n 14 dagen in de weer met de beregeningshaspel. "In de net geplante bladgewassen en bleekselderij, maar ook in de gewassen die tegen de oogst aanzitten. Die zijn geplant in een natte periode en daar moet je het water wel heen brengen, want zelf kunnen ze niet uit de grond halen door hun beperkte wortelgestel."

Handelskanaal nog voorzien

Eind juli loopt het bedrijf in de pas met hun plant- en oogstschema. "In het voorjaar zijn we wel wat later begonnen, maar nu verloopt het planten volgens plan en oogsten we zware gewassen. We halen dus gemakkelijk de kilo's en de afzet verloopt ook goed."

Een aantrekkende prijs, door de problemen in Zuid-Nederland, had Bak echter al eerder verwacht. "Er was al een week of twee sprake van moeizaam oogsten, laat staan dat er geplant kon worden of verzorgingsmaatregelen konden worden uitgevoerd. Kennelijk was het handelskanaal toen nog voorzien en werd er pas aan getrokken toen ze er doorheen waren. Op het moment kun je het wel merken in de vraag en in de prijs van onze bladgewassen en bleekselderij. Als je naar spinazie kijkt, zal dat weer snel voorbij zijn. Zo'n gewas groeit snel en ik kan me voorstellen dat telers ervoor kiezen om jong te oogsten om zo de draad weer op te pakken. Tenminste, zo zouden wij het aanpakken. Ik denk ook dat het prijsniveau gezien de omstandigheden nog wel even aanhoudt. Dat is ook het beste voor iedereen."

Beregenen op nat gewas

Over valse meeldauw maakt Bak zich zorgen. "Het is natuurlijk superweer voor die schimmel met dag- en nachttemperaturen boven 18 graden Celsius. En als het gewas niet dauw nat is, dan maken we het zelf wel nat. We proberen wel zoveel mogelijk te beregenen als het gewas toch al nat is. Dat lukt vrij aardig." Ook regelmatige behandelingen met bladmeststoffen en bespuitingen met afwisselend Infinito en Revus zijn aan de orde. "Zo proberen we de problemen voor te zijn, maar op een gegeven moment is je speelruimte op. De middelen worden op een gegeven moment niet meer herverdeeld en je moet rekening houden met de veiligheidstermijn. Ik heb wel het sterke vermoeden dat we weer te maken hebben met een nieuw fysio. We sturen wat monsters op naar de betreffende zaadfirma's."

Eco-ploeg bevalt goed

Met de eco-ploeg heeft Bak inmiddels meer ervaring opgedaan. "Met de werkdiepte op 15 centimeter keer je de grond en werk je het gewas goed genoeg onder. Er blijft ook een mooie schone grond achter om in te planten en de planten slaan goed aan. De eerste gewassen die staan op met de eco-ploeg bewerkte grond zijn aan de oogst toe. Die staan er prima bij. Kortom, het bevalt goed."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.