teeltgeluid

‘De kleinere kolen zijn weer minder in trek’

Willy Verstappen teelt bloemkool in het Midden-Limburgse Hunsel en ook dat deel van Limburg kreeg zijn portie als het om neerslag gaat. "We zijn nog aan het oogsten op een paar hectare waar we waterschade hebben. We zijn druk bezig geweest met water wegpompen, drainages leeg pompen en sleuven graven. Met een paar man zijn we daar wel een paar dagen mee bezig geweest. We hebben gedaan wat we konden."

Niet van leien dakje

Het effect is in ieder geval dat er geen percelen gefreesd hoefden te worden, dat er vrijwel steeds geoogst kon worden en dat ook het plantschema vrijwel volgens planning is uitgevoerd. "Maar dat betekent niet dat het van een leien dakje gaat. De percelen staan veel heterogener dan normaal en kleine planten geven nou eenmaal geen grote bloemkolen. Geluk was wel dat we de afgelopen weken voor die kleine kolen bij BelOrta mooie prijzen hebben gekregen. Financieel zitten we momenteel zelfs beter op koers dan vorig jaar rond deze tijd", stelt Verstappen eind juli.

Niet de kwaliteit

In de laatste week van juli ging het prijsniveau wel onderuit. "De aanvoer in Noord-Holland en België van grotere kolen komt weer op gang. Dan zijn de kleinere kolen weer minder in trek. In de afgelopen weken gingen de achten goed en zessen en achten in tomatenkistjes brachten ook leuk geld op."

En kwalitatief was enkele weken terug ook minder. "We sneden toen twee derde Flandria en de rest was kwaliteit I en II. Dat kwam vooral door te weinig blad en een gele schijn over de kool. Ook hadden we toen flink last van koolmotjes. Het is jammer dat je dan de kwaliteit niet haalt."

Bezig met beregenen

De druk van koolmotjes en ook melige koolluis is eind juli hoog. "Ja, daar hebben we tegen gespoten. Het heeft hier al vier weken niet meer geregend, dus we kunnen zeker weer op de percelen. We zijn ook alweer bezig met beregenen. De nieuwe plantingen en de grote gewassen om ze aan de groei te houden en niet van de wortel te laten gaan."

Extra bemesting

Verstappen bemeste een perceel twee keer extra, "maar als je ziet dat het gewas te krap blad vormt en de bladeren van de kleur gaan, dan ben je eigenlijk al te laat. Als ze op de kool gaan groeien, krijg je er ook geen blad meer op. Ik was ook bang om teveel te strooien, waardoor de kolen te los zouden groeien. Je weet niet precies wat er in de grond nog mineraliseert met al dat vocht."

Zijn planning voor een tweede planting op een reeds gepacht perceel wordt krap. "De planten zijn ook al besteld. We zouden tussen 3 en 5 augustus gaan planten, maar dat wordt zeker een week later. Dat is laat, maar het gaat om 3,5 hectare. Dat risico kunnen we dus wel nemen."

Achter op oogstschema

Tenslotte telt Verstappen zijn knopen. "Er zijn ook collega's die een paar weken niet hebben kunnen oogsten. Dat konden wij wel, zelfs tegen mooie prijzen. Het is jammer dat zij zo'n periode hebben gemist. Wij lopen alleen wat achter op ons oogstschema, omdat we nog bezig zijn in die percelen waar we wateroverlast hebben gehad. Dat staat niet in verhouding tot wat hen overkomen is."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.