teeltgeluid

‘Beperking Butisan maakt onkruidbestrijding wel anders’

De oogst van zijn broccoli verloopt rustig, volgens Jack Weel in Lutjebroek gaat het té rustig. "We hebben genoeg ingepland, maar het weer zit niet mee. Zowel 's nachts als overdag is het niet overdreven warm. We lopen dan ook wat achter", vertelde hij half juli.

Rassenperikelen

Vanwege problemen met de zaadproductie van Iron Man, werkt Weel dit jaar ook met wat andere rassen. Vorige week werd geoogst in de rassen Iron Man en Vicario. "Beide zijn goed. Een week geleden hadden we ook nog Eos, dat was een drama: door de neerslag zat er erg veel smet in. Iron Man en Vicario waren ook niet foutloos, maar Eos was veruit het slechtst, we hebben er bijna niet van geoogst. Gelukkig zijn we klaar met dat ras." Een ander ras was Malibu, hiervan had Weel een beperkt aantal planten, die hij in de tweede oogstweek kon snijden. "De oogst daarvan viel niet mee, doordat het blad er amper vanaf wilde, maar de kwaliteit was wel goed." Een latere Malibu-planting die niet onder doek had gestaan, oogstte overigens een stuk gemakkelijker.

Alternatieven voor Iron Man

De oogst van het ras Covina, eveneens om het tekort aan Iron Man op te vangen, stond voor het eind van week 27 op het programma. "Dat ziet er nu redelijk uit." Hij vervolgt: "Zoals ik het nu kan bekijken, vallen de alternatieven voor Iron Man niet tegen, het was leerzaam ze eens te zien. Maar als er voldoende Iron Man beschikbaar zou zijn geweest, had ik die toch liever gehad." Voor de rest van het seizoen viel de keus op Steel tot en met plantweek 28 en op Iron Man tot en met plantweek 30. Het planten verloopt vlot op percelen na broccoli, of gewassen als tulpen en Allium. "We laten steeds een stikstofmonster nemen, daar passen we de bemesting op aan. We werken met urean, je hoeft alleen de instelling van de doseerunit aan te passen. Die varieert nu tussen de 250 en 400 liter per hectare, met 33 procent N."

Koolmot onder controle

Koolmotten geven in broccoli niet zo gek veel problemen als in ander brassica's. "Twee, drie weken geleden, op het hoogtepunt van de eerste vlucht, hebben we er veel gezien. Mijn vader doet de gewasbescherming, hij heeft ze behoorlijk onder controle".

Aanpak onkruiden

Met de beperkingen voor Butisan S is de onkruidbestrijding iets anders geworden. "We hebben er op sommige percelen best wel werk aan. Het is wel eens handig dat er minder oogstwerk is, dan blijft er tijd over om het onkruid bij te houden. We hebben op een van onze percelen wat proeven gedaan. Ik denk dat Devrinol inwerken met een kleine hoeveelheid Sultan, betere resultaten geeft dan Springbok. Op de percelen waar we Devrinol met wat Sultan hebben toegepast, hoefde daarna niets meer te gebeuren."

AUTEUR: JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.