teeltgeluid

‘Winst aan productie verlies je door schimmels’

"Het verloopt maar raar dit jaar", schetst Wim Peeters in Neer het verloop van de herfstteelt Chinese kool. "De kool die we het laatst geplant hebben, zijn we het eerste aan het snijden."

De eerste zijn in augustus geplant, net na een regenbui, maar die hebben ook het meeste Alternaria opgelopen. "Die kunnen we nog wel laten staan, maar wat er aan gewicht nog bijgroeit, gaat er door Alternaria weer vanaf. Als biologische teler hebben we nou eenmaal geen middelen tot onze beschikking." De middelste planting zou geoogst kunnen worden, maar haalt maar 'net aan' het gewicht. "Tot een week of drie geleden groeide alle drie de plantingen goed. Daarna is er de klad in gekomen, deels door Alternaria, maar daarmee kan ik het verschil in groei van die plantingen toch niet verklaren", aldus de analyse van Peeters op 18 oktober.

Bilko en Emiko

De eerste 40.000 stuks zitten inmiddels in de bewaring. De rassen die in de bewaring komen zijn Bilko en Emiko. "Emiko groeit sneller, is vaster, wat ronder en wat korter dan Bilko. De vulling van Bilko komt meestal pas later op gang. Dat is dit jaar dus ook zo, maar het ras had wat mij betreft wel wat beter gevuld mogen zijn. Het is afwachten hoe het zich in de bewaring gaat gedragen."

Water nodig

In september werden de plantingen nog regelmatig beregend. "Dat hebben we gedaan om het gewas te koelen en te voorkomen dat ze van binnen bruin worden. Verder hadden ze gewoon water nodig, we hebben ze één tot twee keer per week water gegeven." Van extra druk door nog een late vlucht van koolvlieg is volgens Peeters geen sprake. "Wel zie je meer koolvlieg in de in augustus als eerste geplante kool, maar eigenlijk valt het erg mee.

Biologische prei

De vraag naar Chinese kool is half oktober maar matig tot slecht. "We leveren wel Chinese kool op vaste afspraken, maar er is vrijwel geen extra vraag. Die vraag is er wel naar biologische prei, maar die hebben we minder dan normaal omdat die pas laat geplant kon worden. De productie zit op een lager niveau dan we gewend zijn en dat zal gezien de tijd van het jaar ook niet veel meer veranderen, denk ik zo. Ook voor prei geldt, wat er aan productie nog bijkomt, verliezen we weer door een aantasting van roest of Alternaria." Tijdens de hitteperiode was er sprake van een flinke druk van trips. Momenteel is die druk, zeker voor biologische begrippen, een stuk minder geworden.

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.