‘Een mooi product dat wordt betaald’

Bart Bak is met Fred Berkhout en Willem Bas een van de drie firmanten van teelt- en verwerkingsbedrijf B-Four Agro in Warmenhuizen.

Ze oogsten in de eerste week van juni in een reeks aan bladgewassen zware kroppen. "We zijn een week later begonnen met oogsten dan gepland. Daardoor loopt de oogst van de plantingen mooi in elkaar over en hebben we tot nu toe continu kroppen kunnen snijden die op het gewenste gewicht waren", concludeert Bak op 4 juni.

Aantrekkende markt

De afzet liep in het begin stroef, maar sinds deze week is de vraag vanuit de snijderij en de vrije markt aan het aantrekken. "Dat is met het weer dat we in het vooruitzicht hebben ook niet verwonderlijk." Gevraagd naar de prijsvorming antwoord Bak cryptisch: "Er zíjn prijzen..." Maar het blijken ook prijzen die goed zijn. "We telen een mooi product en dat wordt ook betaald." Op de vrije markt gaat het om weekprijzen. Met de snijderij is een seizoenprijs afgesproken.

De groei liep in het begin door de lage bodemtemperaturen nog stroef, maar nu er is bijbemest en de mineralisatie op gang is gekomen, is dat voorbij. Bovendien viel er een bui regen en dat kwam bij de plantingen op zandgrond wel van pas. "Anders zou het zijn gaan stuiven."

Stormachtige wind

Ongekend noemt Bak de dagen met stevige wind. "Dat is iedere week wel een keer. Afgelopen dinsdag was het hier zelfs stormachtig." Het leidt tot bladbeschadigingen en minder kilo's per hectare, omdat soms hele kroppen niet meer oogstbaar zijn.

Het onkruid weet Bak goed in de hand te houden met Chloor IPC+Legurame rond het planten en daarna nog een keer schoffelen op het moment dat er nog goed door het gewas gereden kan worden. Een tweede keer schoffelen is vrijwel nooit nodig.

Andere bespuitingen zijn nog niet aan de orde geweest. "Tegen bladluizen hebben we resistente rassen en Cruiser. Daardoor vormen die vrijwel nooit een probleem. En als we vlinders zien vliegen, weten we dat er rupsen op komst zijn. Dan grijpen we in."

Of registreer je om te kunnen reageren.