laatste update:2 sep 2014

‘Kool planten tot eind juni geen probleem’

Aris Appel in Benningbroek teelt wittekool alleen voor de bewaring en alleen van het ras Slawdena.

En altijd na bollen, als nateelt. Dit jaar konden de koolplanten al op 18 juni de grond in. Normaal wordt gestreefd naar planten tussen 25 juni en 1 juli, geeft Appel aan. "Tot eind juni planten is normaal geen probleem. Het najaar moet wel meezitten, dan snijd je nog meest 60'ers." Laat planten heeft ook als voordeel dat je daarmee de eerste vlucht trips ontloopt. "Gunstig, want Slawdena geeft mooie groene kool, maar is ook tripsgevoelig. Vorig jaar startten we de teelt overigens pas op 4 juli met 36.000 planten per hectare. Dat was goed voor 60 ton netto." Voor rode kool valt de keus op Roxy – al wel 25, 30 jaar - en op Klimaro: "Voor het eerst, we proberen weleens een ander ras naast Roxy. Dat gewas ziet er nu knap uit."

Koomotje langs geweest

Witte kool telen is voor appel niet vanzelfsprekend. Wordt voor de bollenteelt eigen land gebruikt, dan volgt er altijd een nateelt; op vreemd land, heeft de verhuurder het laatste woord. De afgelopen drie jaar was dat laatste niet aan de orde.

De koolmot is wel langs geweest. "Er zitten heel wat gaatjes in de witte kool. We hebben twee keer gespoten met Sumicidin, ik denk dat we het motje er voor 90 procent uit hebben." Dan: "ik moet van de week nog eens gaan controleren, maar nu denk ik dat ik drie weken geleden al een keer extra had moeten spuiten..."

Droogste plekje

Appel vond in juli slechts 45 millimeter water in de regenmeter. "Ik denk dat we op het droogste plekje van Nederland zaten. Begin juli hebben we bijbemest, maar pas na 10 dagen viel er wat water. We hebben niet beregend. Het is nu toch een mooi gewas"

Over de boycot door Rusland: "Er gaat gelukkig nooit veel rodekool die kant uit, maar voor de marktstemming hangen al groenten aan elkaar. Een heel jaar de grenzen dicht, dat valt midden in de uitleverperiode voor bewaarkool. Ik heb ook nog 3,5 hectare uien staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.