‘Toch nog tot 20 november broccoli gesneden’

Pootgoed sorteren, dat is waar ze bij de firma Goodijk in Sexbierum in deze periode mee bezig zijn. In totaal gaat er in de winter zo'n 60 hectare over de band, vertelt Murk Goodijk.

Lange tijd zag het ernaar uit dat het broccoliseizoen bij Goodijk - onder invloed van de groeizame omstandigheden - dit jaar rond half oktober afgerond zou zijn. Die inschatting is uiteindelijk niet uitgekomen, doordat een laatste planting van 3 hectare meer groeitijd nodig had. "Dat was een teelt met het ras Steel in een planting vanaf eind juli. Eerder dit seizoen stond op dat perceel ook al broccoli. De structuur van de grond was tijdens het planten zeker niet goed; de grond was te droog. We hebben nog wel geprobeerd dat op te knappen door te beregenen, maar het resultaat daarvan valt altijd tegen. Op een gegeven moment moesten die planten de grond in, met het idee 'we zien wel wat het wordt'. De teelt vertrok met 250 kilo NTS per hectare aan de basis, maar de planten wilden aanvankelijk niet goed aanslaan. Door het groeizame weer heeft het gewas het uiteindelijk gered. Eind oktober konden we beginnen met snijden, de laatste schermen gingen er op 20 november uit."

Blad verwijderen

Het gewas is in het begin nog wel bewerkt met een rijenfrees, om de grond open te trekken, tegen het onkruid, én om wat van het blad te verwijderen. "De planten maakten in het begin relatief veel blad. Door de frees wat hoger in te stellen, neem je een deel van het blad mee, zonder het groeipunt te raken. Enkele weken later zie je er niets meer van." De aanpak wordt wel vaker van stal gehaald, als er een langdurig natte periode dreigt aan te komen. "We hebben ook het idee dat het verwijderen van wat blad stimulerend werkt op de schermgroei." Afzetten richting retail ging niet meer, daarvoor was het te laat. De schermen konden nog wel naar de snijderij. "De aller laatsten gingen voor 50 cent per kilo weg. Weliswaar onverpakt, maar dat viel wat tegen."

Terugblikkend vat Goodijk het resultaat in het afgelopen seizoen samen als 'leuk'. "Tot september waren de prijzen goed, en tot dat moment konden we ook altijd een vlak oogstschema aanhouden, elke dag konden we snijden. September en oktober waren slecht."

Of registreer je om te kunnen reageren.