‘Broccoli voor €1,89; dat gaat nergens meer over’

"Ik was gisteren in een winkel van de Lidl. De broccoli lag daar voor €1,89 per kilo. Dat gaat echt nergens meer over." De pissige reactie van Murk Goodijk in Sexbierum is niet zonder reden, want de telersprijs voor zijn product zat in week 39 op zo'n 40 cent.

Het is vanwege deze prijsval vanaf de eerste helft van september, dat hij oogst 'met de rem erop'. Desondanks zat hij vorige week op een weekproductie van 35 tot 40 ton. Dat is wat meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Net als veel collega's loopt Goodijk ertegenaan aan dat zijn gewas momenteel een inhaalslag in de afrijping maakt. Daardoor is het aanbod flink aangetrokken. "We snijden gewoon door, maar we laten ze nu wel wat langer door groeien", legt hij uit. "Het betekent dat je er soms een te groot scherm uit moet gooien, maar het maakt ook dat we per oogstbeurt zo veel mogelijk kunnen oogsten. Dat beperkt de kosten, zo denken wij erover."
Het oplopende oogstpatroon betekent voor Goodijk wel een omslag, want tot dan toe verliep zijn oogstschema juist erg vlak, zoals hij nog niet eerder had meegemaakt. "Het is bij ons continu erg droog geweest, ook in augustus. Half augustus hadden we 25 tot 30 millimeter, dat was het voor die maand. We zijn in augustus dan ook doorgegaan met beregenen, en vorige week (week 38) was dat weer nodig."

Half oktober einde
In deze fase van het seizoen werkt Goodijk met de rassen Steel en Parthenon. Steel valt wat tegen in de productie, doordat de schermen aan de losse kant blijven. "In augustus ging het daarmee de verkeerde kant op. Het gewas heeft toen behoorlijk wat vocht gehad. Sindsdien gaan de planten overmatig in het blad. Parthenon is wel hartstikke mooi, maar vroeg. Normaal zouden we die nu nog niet snijden, want dat was bedoeld voor eind september/begin oktober. Zoals het er nu naar uitziet zijn we half oktober klaar met de broccoli." De vrijkomende grond wordt meestal ingezaaid voor permanent grasland.

Volautomatische oogster
Naast broccoli telen is Goodijk nog steeds volop betrokken bij de ontwikkeling van een volautomatische oogster voor de huidige broccolirassen. Dat gaat samen met Agrotronics, en Wageningen UR. Het ontwerp komt volledig uit de eigen koker van de betrokkenen. De machine is onlangs voorzien van de camera's voor de detectie van de schermen, zodat selectief - op basis van de schermdiameter - geoogst kan worden. "We zijn dit systeem nu aan het uitproberen, zodat de oogster in de winter verder afgebouwd kan worden. De machine komt gewoon commercieel op de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.