Vollegrond

Nieuws

Markt: Aspergeprijs moeilijk in de benen te houden

In de week voor Pasen piekte de prijzen voor asperge, net na Pasen zakte de prijs flink weg. In de afgelopen twee weken herstelt de prijs zeer licht. Met de op korte termijn verwachte aanvoerstijging zal het moeilijk zijn de prijs in de benen te houden.

In de week voor Pasen ging de prijs bij ZON fruit & vegetables voor de sortering AA Extra Wit van € 15,45 op maandag naar € 11,73 per kilo op vrijdag. De eerste week na Pasen startte op dinsdag met een prijs van € 5,35; op vrijdag was dat € 3,81. In de week daarna zat de prijs tussen € 3,21 en € 3,67. Deze week zat dat prijsherstel voorzichtig door tot een prijs van € 4,45 op 4 mei. Op 5 mei gingen er weer 26 cent vanaf. Dit zijn prijzen die voor de klok betaald worden, in de voorverkoop kunnen de uitbetaalprijzen iets hoger zijn.

Aanvoer ZON

In de week voor Pasen was de aanvoer bij ZON fruit & vegetables lag de aanvoer rond 85 ton. In de week na Pasen liep dat op tot circa 126 ton en in de week van Koningsdag was dat bijna 147 ton. Deze week is tot en met donderdag circa 91 ton aangevoerd en daar zou naar verwachting nog zo’n 20 à 25 ton bij kunnen komen.

Prijzen The Greenery

Bij The Greenery ging de prijs voor de sortering AA X-Wit in de week voor Pasen van € 15,25 op dinsdag naar € 11,95 op vrijdag. Op dinsdag na Pasen werd € 5,55 betaald en dat zakte geleidelijk naar € 3,65 op donderdag. Tot 2 mei lag de prijs tussen € 3,50 en € 3,90, sindsdien zit de prijs tussen € 4,35 en € 4,10 in een licht dalende prijstrend.

Actieweken

Dat het niet zo wil vlotten met de prijsvorming, heeft volgens Rick Mengers van ZON fruit & vegetables ook te maken met de tegenvallende vraag van de consument die door allerlei prijsstijgingen de hand op de knip houdt als het gaat om een duurdere groente als asperge. Wel lopen er deze week in de supermarkten volop acties. Zo is bij Albert Heijn, Hoogvliet en Dekamarkt volgens supermarktscanner deze week asperge in de aanbieding voor € 7,98 per kilo. Vomar en Dirk rekenen dezelfde prijs zonder actie. Coop spreekt van een actie, maar de prijs is € 9,98. Bij Jumbo is de actieprijs € 7,00, maar dat was de vorige twee weken ook het geval. Bij Jan Linders ligt asperge deze week voor de actieprijs en tevens laagste prijs van € 5,98 per kilo.

Minder percelen

Gezien de lenteachtige temperaturen en de voorspelde zomerse temperaturen voor volgende week, zal de aanvoer de komende week toenemen. Wellicht dat het effect wat zal dempen doordat grotere telers de oogst beëindigen op percelen die de kilo’s al hebben gebracht en waar de kwaliteit wat terugloopt. Voor de wat langere termijn is de hoop dat een dalende aanvoer zal leiden tot een betere prijsvorming.

Verwachting: Op korte termijn moeizame prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.