Vollegrond

Nieuws

Onderzoek naar link hartritmestoornissen en gewasbescherming

Er komt een onderzoek naar de mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen op boezemfibrilleren. Mensen die daarvan last hebben, geven aan dat ze denken dat blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen een rol kan spelen.

De stichting AFIP (Atrial Fibrillation Innovation Platform) laat onderzoek doen waarbij kennis van burgers wordt verzameld.

Enquête

Er is weinig bekend over de rol van gewasbeschermingsmiddelen bij dit soort hartritmestoornissen. AFIP roept mensen op die vanuit hun beroep te maken hebben met gewasbeschermingsmiddelen, of die in de buurt wonen van gebieden waar veel middelen worden gebruikt, mee te doen aan een enquête. Op basis van die enquête worden ervaringen in beeld gebracht, die kunnen helpen bij verder wetenschappelijk onderzoek.

De Amsterdamse hoogleraar Bianca Brundel heeft € 4,6 miljoen subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gekregen om onderzoek te doen naar mogelijke oorzaken van boezemfibrilleren. Brundel is mede-oprichter van AFIP.

Boezemfibrilleren kan mogelijk worden veroorzaakt door milieufactoren, het kan genetisch bepaald zijn, te maken hebben met de manier van leven, en ook met veroudering.

Blootstelling aan pesticiden

In dagblad Trouw zegt Brundel “een link op het spoor te zijn”. Beginstudies wijzen erop dat blootstelling aan pesticiden meer kans geven op boezemfibrilleren. Brundel geeft niet aan om welke middelen het gaat. Zij wil nagaan of de hartritmestoornis vaker voorkomt bij tuinders, bloemisten, boeren en spuiters, die beroepsmatig met gewasbeschermingsmiddelen in aanraking komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.