Vollegrond

Nieuws

Niet voor alle ‘kleurtjesbloemkool’ ideaal herfstras

Voor de herfstteelt van groene bloemkool voldoet Green Storm nog het beste. Flame Star is al enkele jaren het standaardras bij oranje en Depurple bij paars.

Het lichtpaarse ras Depurple (Syngenta) voldeed in een rassenproef herfstteelt bij Proefstation voor de Groenteelt in Sint-Katelijne-Waver opnieuw goed. De kool is vast en goed gevormd. Met 98% Flandria-kwaliteit is het sorteringsresultaat zeer goed. Door het opgerichte blad is de kool niet zo goed zichtbaar. Het aantal groeidagen tot de middenoogst is 83, aldus het verslag in Proeftuinnieuws 3 van 2021.

Overige paarse rassen

Het nummer SGC 8410 (Syngenta) bevestigde voor het tweede jaar een zeer donkerpaarse kleur. De kool is vast en goed gevormd. Met 94% Flandria ook een zeer goed sorteringsresultaat. Het nummer heeft 89 groeidagen en een kort oogsttraject van minder dan een week. Het blad is net als bij Depruple opgericht.

Lavender (Rijk Zwaan) is nieuw en de lichtpaarse kool is goed zichtbaar. De kool is vast en goed gesloten. Goed sorteringsresultaat met 76% Flandria. Aantal groeidagen 88. De rassen CF11368 (Sakata) en Graffiti (Syngenta) werden vooral vanwege hun kwaliteit minder goed beoordeeld. CF11368 haalde 67% Flandria en Graffiti 53%.

Oranje rassen

Bij oranje bloemkool werd Flame Star (Syngenta) beter beoordeeld dan Clementine (Syngenta). De wat donkerder oranje Clementine vertoont losse kolen, zeer veel losse bloemknoppen en schift. Slechts 4% haalt Flandria-kwaliteit. Bij Flame Star is dat 74%. Het ras komt al enkele jaren als betrouwbaar naar voren. De kool is iets gevoelig voor lossen bloemknoppen en holle stammen. Het aantal groeidagen is 87.

Groene rassen

Bij groene bloemkool voldeed Green Storm (Syngenta) met 63% Flandria nog het beste. Suzana (Bejo Zaden) 43% en Vita Verde (Rijk Zwaan) 34%. De kool van Green Storm is vast en mooi gesloten, maar bonkig en licht gevoelig voor schift. Het aantal groeidagen was 86.

Of registreer je om te kunnen reageren.