Vollegrond

Nieuws

Markt: spruitkoolprijs te laag voor februari

De kiloprijs voor spruitkool zit op zo’n 45 tot 50 cent per kilo, in lijn met de afgelopen maanden. Met hoge producties kan dat uit, maar gezien het teeltrisico is 60 tot 70 cent per kilo beter op zijn plaats.

Het heeft eigenlijk nog niet gevroren, en dat is voor nu een geluk. Maar het had evengoed anders kunnen uitpakken door wateroverlast, of kapotvriezen. “Dan zit je met teelten die gewoon geld kosten”, merkt een teler op. “Je kunt het er nu voor doen als je alles kunt oogsten, want je marge moet uit de kilo’s komen, niet uit de prijs.” Het verbaast hem dat er niet meer beweging in de prijsvorming zit. “Het lijkt erop of iedereen de huidige situatie wel prima vindt, maar dat is het feitelijk niet.”

Een geluk is ook dat de kwaliteit van een ras Albarus goed is, signaleert een andere bron. Andere rassen willen nu weleens grauw zijn. Dat is trouwens niet eens zo gek voor een gewas dat inmiddels 10 maanden buiten staat.

Als een nachtkaars

Voor de komende weken lijkt het er niet op dat er nog spannende dingen gaan gebeuren en dat het spruitkoolseizoen 2019/2020 als een nachtkaars uitgaat. Alleen een stevige omslag naar kouder weer zou nog leven in de brouwerij kunnen brengen. Dat laatste zou nog wel aan de orde kunnen zijn met de start van het nieuwe seizoen, doordat de opkweek van de vroegste planten voor ligt op schema. Plantenkweker André Noordhoek in Bleiswijk. “Zoals het er nu voor staat, loopt het twee weken voor. Zul je net zien dat het gaat sneeuwen als de planten op het erf staan …” Een woordvoerder bij plantenkwekerij Beekenkamp meldt dat er geen sprake is van een opvallende verkorting van de opkweekperiode. “De eerste planten gaan er pas begin april uit, er kan nog zoveel gebeuren.”

‘Altijd laag’

Jumbo legt haar spruiten in het ‘altijd laagste prijs’-segment in het schap voor € 1,98 per kilo. Geschoonde spruiten kosten € 4,98 per kilo. Voor geschoonde minispruiten komt Jumbo uit op een kiloprijs van (maar liefst) € 9,27. Om de consument niet direct in de bomen te jagen liggen deze spruiten in kleinverpakking van 150 gram (€ 1,39). Plus biedt haar spruiten aan als ‘altijd laagblijvers’ voor € 2,38 per kilo, en vraagt voor haar geschoonde spruiten € 4,83. Bij AH kost een kilo spruiten € 2,58, geschoonde kleine spruiten kosten € 7,45 (verpakkingseenheid 200 gram á € 1,49).

Verwachting: handhaving huidige prijsniveau

Of registreer je om te kunnen reageren.