Vollegrond

Nieuws

PlanetProof beperkt verschillen middelengebruik EU

Met één keurmerk PlanetProof voor Europa zijn er verschillen in middelengebruik tussen landen, maar deze worden kleiner.

Dat stelt Stichting Milieukeur op kritische vragen op het voornemen het certificatieschema voor plantaardige teelten in Zuid- en Centraal Europa gelijk te trekken.

De vragen werden gesteld tijdens de digitale hoorzitting over het concept-certificatieschema eerder deze maand. Nederlandse telers zouden het niet accepteren als telers in Zuid-Europa middelen gebruiken die in Nederland niet ter beschikking zijn en afhaken, stelde één van de deelnemers.

Ook in buitenland verboden

De PlanetProof-producten uit Zuid-Europa worden niet volgens de Nederlandse wetgeving geproduceerd, maar volgens de nationale regels voor toelating van middelen. Toch zit er in PlanetProof een mechanisme dat de verschillen kleiner kan maken, stelt Stichting Milieukeur in een reactie op die kritische vragen. “Milieubelastende stoffen waarvoor betere alternatieven beschikbaar zijn, worden voor PlanetProof uitgesloten. Middelen die in Nederland al verboden zijn, worden op deze manier in het buitenland ook verboden. Het verschil in gebruik van middelen tussen landen wordt hierdoor juist kleiner.”

De Nederlandse en Spaanse teelt is zelf wel betrokken bij besluiten over onmisbaarheid van middelen, maar een besluit over alternatieven kun dus internationaal gelden.

Contacten GlobalGap

Stichting Milieukeur (SMK) ontkent dat door de internationalisering ook teelteisen worden versoepeld en het keurmerk minder onderscheidend wordt. De gelijkschakeling van de twee teeltcertificaten voor Zuid- en Centraal Europa is nodig om te internationaliseren, stelt Stichting Milieukeur. Supermarkten vragen daarom. Ook kunnen kosten dalen als meer telers aanhaken.

Aparte duurzaamheidsmodule GlobalGap

Naast een Nederlandse hoorzitting was diezelfde week een tweede hoorzitting in het Engels. Het aantal deelnemers was beperkt. Daar opperde SMK-programmamanager Stefanie de Kool van PlanetProof een aparte duurzaamheidsmodule te maken voor voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap.

In die hoorzitting was een GlobalGap-vertegenwoordiger aangeschoven en verantwoordelijk voor verduurzaming. Deze vertegenwoordiger stelde PlanetProof goed te zullen bestuderen bij de discussie over duurzaamheid in GlobalGap om geen dubbel werk te doen. Het lijkt het begin van gesprekken tussen de organisaties.

Argumenten meerprijs

In de discussie over meerprijs voor PlanetProof in de Nederlandse hoorzitting stelde Stichting Milieukeur informatie te zullen bundelen over de milieuvoordelen. Daarmee zouden telers kunnen aankloppen bij hun afnemers voor een vergoeding voor PlanetProof. Het streven naar een meerprijs is geen taak voor Stichting Milieukeur die inhoudelijk verantwoordelijk is voor het certificatieschema.

De reacties in de hoorzitting zullen – samen met schriftelijk ingediende reacties – begin december gewogen worden als het College van Deskundigen besluit over het concept-teeltcertficaat voor 2021. In de digitale hoorzitting bleef het aantal vragen beperkt. Dat was ook zo in de Engelstalige hoorzitting. Welke inhoud de schriftelijke vragen hebben, is onbekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.