Vollegrond

Nieuws

Vroege Chinese koolras Preduro sterkst op schot

De Chinese koolrassen Manoko en Preduro sluiten in een vroege teelt mooi op elkaar aan. Dat concludeert onderzoeker Luc de Rooster van het PKSW in Sint-Katelijne Waver. Oorzaak is het verschil in schottolerantie.

Vanwege de grote kans op schotvorming zijn er weinig rassen voor de vroege teelt van Chinese kool, aldus het proefverslag in de decemberuitgave van Proeftuinnieuws. Daarom bleef de rassenproef in Sint Katelijne Waver voor vroege Chinese kool in het afgelopen voorjaar beperkt tot de rassen Manoko (Bejo) en Preduro (Takii).

De planten – in 5-centimeter perspotten- werden op dezelfde datum geplant, dat was op 25 maart. De oogst viel op 21 mei. Op dat moment gaf Manoko al 25 % schot, het was daarom beter geweest dit ras op een vroeger moment te oogsten. De pitlengte was eveneens aanzienlijk. Preduro gaf op hetzelfde tijdstip slechts 2% schot, met een kortere pitlengte. Onderzoeker De Rooster: “Het lijkt interessant beide rassen gelijktijdig te planten om eerst Manoko en dan Preduro te oogsten”.

Of registreer je om te kunnen reageren.