Vollegrond

Nieuws

Ook vlees teruggeroepen om listeria in mais

Supermarktketen Coop roept een vleesproduct terug vanwege mogelijke besmetting met listeria door het ingrediënt mais van Greenyard.

Dat blijkt uit de Nederlandse lijst met terugroepacties door marktpartijen. Naast Coop roept ook Emté erwten terug van het merk Pinquin. Daarmee is het aantal terugroepacties veel kleiner in Nederland dan in bijvoorbeeld Engeland.

Coop roept consumenten op de gehaktschnitzel met 30% groenten terug te brengen naar de winkel wegens kans op besmetting met listeria. De kans op besmetting is klein, doordat klanten dit product zeker zullen verhitten, maar de keten neemt geen risico’s.

Listeriacijfers Efsa

Dat vlees besmet is met listeria is niet zo ongewoon als diepvriesgroente. Dat blijkt uit overzichten van de Europese voedselagent Efsa. Uit het aantal geregistreerde en bewezen listeria uitbraken sinds 2010 blijkt dat van de 32 zaken er 3 met fruit en groente verband houden. De meeste zaken houden verband met vlees en vis.

Lidstaten melden ook aan Efsa als ze listeria vinden in standaardonderzoek in voedingsmonsters. Dan is in de periode 2004-2016 in 250 keer in gesneden groente listeria aangetroffen. In maaltijdsalades werd in die periode 471 keer listeria aangetroffen met een hoogtepunt in 2013 (221 keer). In die periode is 26 keer in een lidstaat listeria aangetroffen in diepvriesgroente.

Of registreer je om te kunnen reageren.