Vollegrond

Nieuws

Greenyard lijkt markt gerust te stellen

De beurskoers voor aandelen Greenyard herstelde dinsdag deels nadat de groenteverwerker een toelichting gaf op de impact van de terugroepactie van besmette groente.

Dinsdagochtend 17 juli steeg de koers van de aandelen Greenyard met 19% en ook de analisten geven positieve signalen af aan beleggers om aandelen te behouden of juist te kopen.

Aanzienlijke financiële consequenties listeriabesmetting

Greenyard stelde dinsdagmorgen dat de financiële consequenties aanzienlijk zijn, maar daarmee lijkt het rust te hebben gebracht op de markt. Greenyard neemt alle benodigde stappen om een oplossing te vinden voor de listeriabesmetting, al blijft het moeilijk de exacte impact ervan te bepalen, zo stelden analisten van KBC Securities dinsdag in een rapport.

Terugroepactie diepvriesgroente kost € 30 miljoen

Greenyard verwacht dat de terugroepactie van diepvriesgroente uit Hongarije een financiële impact zal hebben van circa € 30 miljoen. Dat is inclusief alle kosten als vernietiging en kosten die de Hongaarse fabriek niet kan terugverdienen, plus verlies van marge. Een deel zal de balans van Greenyard raken en een deel de liquiditeitspositie, aldus het Vlaamse concern.

Beurskoers Greenyard onderuit

De analisten stellen dat Greenyard er alles aan doet om de financiële schade en de reputatieschade zo beperkt mogelijk te houden. Vrijdag 13 juli en maandag 16 juli ging de koers onderuit met meer dan 40% tot onder de € 8. Dinsdag kon de koers in de ochtend een niveau bereiken van € 9,30.

Daarmee is het waardeverlies niet ongedaan gemaakt. Vrijdag was een aandeel Greenyard nog meer dan € 12 waard. In het boekjaar 2017-2018 bedroeg de nettowinst € 3,4 miljoen, maar de brutowinst € 140 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.