Vollegrond

Nieuws

Markt: bloemkool boven de euro

Bloemkool zit de hele maand al mooi in de lift, tot boven de euro voor de maat 6 bij The Greenery en ZON Fruit & Vegetables, en nog eens dubbeltjes hoger bij BelOrta.

Het zijn de naweeën van de warmte in de afgelopen weken, waardoor de afrijping meer dan gemiddeld snel is verlopen. Telers kunnen nu aan de gang blijven met snijden, in een poging de voorsprong in de oogstschema’s weer enigszins te verkleinen.

“Wat je nu zou moeten snijden, is weg”, schetst een teler in Noord-Holland de huidige situatie treffend. Hij verwacht dat dat de komende weken nog het geval zal zijn, “het houdt de markt mooi schoon.” Wel vraagt de oogst meer oogstbeurten dan normaal, vooral door ongelijkheid als gevolg van uitstel van de bloemaanleg. Collega’s in Limburg en in Zeeland merken dat ook op: op hetzelfde perceel staan oogstrijpe planten naast planten die er qua gewas perfect bij staan, maar waarin een kooltje nog ontbreekt, of extra oogstbeurten zijn nodig omdat de kwaliteit achterblijft. “Sommige rassen reageren door de vorming van een kool met een ruwe korrel. Die kunnen blijkbaar niet tegen de hitte, die zich dit jaar ook wel opvallend vroeg manifesteert. We kunnen de oogst nu met gemak bijhouden. Vorige week waren er hier en daar nog wat kleine acties met bloemkool, maar deze week niet meer.”

62 dagen groeiduur

De weersomstandigheden lijken ook de oorzaak van de stevige prijsvorming bij veiling BelOrta, vandaag in de richting van anderhalve euro per stuk. Bij BelOrta komt het overgrote deel van de kool voor de klok, en loopt bij afnemende aanvoer ook het aandeel van de bloemkool in bemiddeling evenredig terug, geeft een insider expliciet aan. Dat heeft ook alles te maken met de weersontwikkelingen weet hij. Enkele weken gelden was de temperatuur in een groot deel van het teeltgebied voor BelOrta-bloemkool langdurig 6 à 7 graden hoger dan in Noord-Holland. “3 weken geleden sneden ze rond Mechelen bloemkool die 62 dagen eerder was geplant, die kool zouden ze nu moeten snijden. En je zag plantingen in elkaar lopen: alles kwam bij elkaar – grote potten, kleine potten stertrays – dat gaf 2 weken geleden extreem veel aanvoer.”

De komende weken blijft de aanvoer krap, is de algemene verwachting, dat kan aanhouden tot ver in juli.

Verwachting: voorlopig handhaving van de huidige prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.