Vollegrond

Nieuws

Getrokken stoommachine vraagt minder energie

Soil Steam introduceert een getrokken stoommachine als variant op de Soilprep 400 die het vorig najaar op de aspergebeurs in Visbek liet zien. De soilclean 300 behandelt de bovenste 30 centimeter en verbruikt 20% minder energie per kuub behandelde grond dan de Soilprep 400.

De getrokken stoommachine van het Noorse Soil Steam uit Sandefjord werkt 3 meter breed en maximaal 30 centimeter diep. De machine schraapt de bovenlaag van de bodem en via een opvoerband gaat die grond naar de stoomunit.

De machine kan vanaf juni 2018 worden besteld en heeft een levertijd van 6 tot 8 maanden. De prijs voor de standaard uitvoering is € 285.000.
Tekst gaat verder onder de foto‘s

Getrokken versie van de Soilclean300 (Beeld: Soilsteam).
Getrokken versie van de Soilclean300 (Beeld: Soilsteam).

Capaciteit per vierkante meter

Bij een diepte van 30 centimeter schrapen is de capaciteit 600 tot 1.200 vierkante meter per uur, afhankelijk van de bodemtemperatuur en het vochtgehalte. Bij 10 centimeter is de capaciteit 1.800 tot 3.600 vierkante meter per uur. Er is ook een model dat stationair werkt om grond voor uitrijden eerst te stomen.

Volgens Soil Steam gebruiken beide modellen 20% minder energie per kuub behandelde grond dan de Soilprep 400. Die heeft bij een stoomdiepte van 10 centimeter een capaciteit van zo’n 500 vierkante meter per uur en verbruikt daarbij 125 tot 155 liter diesel.

Bekijk een fotoreportage van de Soilprep 400

Stationair model van de Soilclean300 (Beeld: Soilsteam).
Stationair model van de Soilclean300 (Beeld: Soilsteam).

Positieve effecten

Volgens Soilsteam geeft stomen een hogere productie van 18% tot 40%. Ook zou de houdbaarheid van groenten geteeld op gestoomde grond zo’n 3 maanden langer zijn dan op niet-gestoomde grond. Het effect van stomen zou 3 tot 5 jaar zichtbaar zijn bij een behandeling van de laag tot 30 centimeter.

Bekijk 2 video’s van de Soilprep 400:

Of registreer je om te kunnen reageren.