Vollegrond

Nieuws

Plukrobot voor augurken bijna praktijkrijp

De introductie van een autonome plukrobot voor augurken in de vollegrond zal niet lang meer op zich laten wachten, verwachten de deelnemers aan het EU-Project Catch. De robot zit momenteel op een capaciteit van 13 augurken per minuut. Dat is evenveel als een geoefende plukker.

Met de capaciteit van 13 augurken per minuut tonen de ontwikkelaars zich in deze fase van de ontwikkeling tevreden. Nog niet tevreden zijn ze over de herkenning van augurken die onder bladeren liggen en ook zijn er nog problemen met stukjes stengels die aan de vruchten blijven zitten. Wetenschappelijk medewerker Jelena Surdilovic van het ‘Leibniz-Instituts für Agrartechnik und Bioökonomie Potsdam (ATB), een van de bij het project betrokken instituten, verwacht dit naar eigen zeggen in Gartenbau-Profi binnen niet al te lange tijd te kunnen verbeteren, zodat de robot in de praktijk kan gaan draaien.
Artikel gaat verder onder het Facebookbericht.

Plukken en lostrekken

In een eerder project in 2013 strandde de ontwikkeling op het toen nog onoplosbare probleem dat de robot de planten uit de grond trok. Dat probleem is bij de huidige robot door een beter aansturingssysteem en het gebruik van 2 robotarmen opgelost. De 2 armen bewegen onafhankelijk van elkaar, zoals handen dat doen in de combinatie van plukken en lostrekken.

Bij het met de plukarm nabootsen van de menselijke handeling vormen de optimale kracht bij het vastpakken van de vrucht en het lostrekken van de struik de voornaamste aandachtspunten. Een speciaal ontwikkeld camerasysteem zorgt voor de detectie van de vruchten.

Bij de ontwikkeling wordt ook gekeken naar de meest geschikte rassen voor automatische oogst.
Artikel gaat verder onder de foto.

Foto: ATB
Foto: ATB

Betrokken instituten

Naast het ATB instituut zijn het Fraunhofer Instituts für Produktionsanlagen un Konstruktionstechnik en het Spaanse Centrum voor Automatisering en Robotica bij de ontwikkeling van de volautomatische plukmachine betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.