Doorgaan naar artikel

Financiers oogstrobot Cerescon grijpen naast octrooi

Image premium

Onderpand van octrooirechten niet beschikbaar voor overheidsfinanciers. - Foto: Stan Verstegen.

De failliete oogstrobotbouwer Cerescon start definitief niet door. Overheidsfinanciers grijpen naast de octrooirechten.

Dat blijkt uit het jongste faillissementsverslag van de curator van Cerescon BV. Daarbij is curator M. Versantvoort gestopt met overleg met andere partijen over mogelijke overname en doorstart. Cruciaal daarbij zijn de octrooirechten op techniek uit de oogstrobot Sparter, waarvan er drie zijn verkocht. Een doorstart kan bijna niet zonder de octrooirechten.

Overheidsmiljoenen

Ook de overheidskredietverschaffers Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Limburgse Ontwikkelingmaatschappij LIOF grijpen naast de octrooirechten. RVO verschafte in 2016 Cerescon circa € 2 miljoen innovatiefinanciering. LIOF stak tijdens de coronacrisis in 2020 geld in de onderneming van een onbekende hoogte. Beide hadden voorwaarden over onderpand als het bedrijf toch op de fles zou gaan. Dan zouden octrooirechten toebehoren aan de financiers, maar het failliete Cerescon BV bezit de octrooirechten niet. Die zijn eigendom van Cerescon Holding. Deze holding had in 2021 een schuld van circa € 2,5 miljoen. Onduidelijk is wat Cerescon Holding kan aanvangen met de octrooirechten. Het bedrijf is onderdeel van het bedrijf Valenthe. Daar was niemand bereikbaar voor commentaar.

Dat het holding-bedrijf buiten het faillissement is gebleven, is niet ongebruikelijk, stelt de curator desgevraagd. Tot op heden heeft hij geen stappen ondernomen om de octrooirechten te verkrijgen. “Dat kan voor bepaalde schuldeisers anders zijn”, laat hij weten. LIOF laat weten dat het na juridisch onderzoek afziet van een procedure om de octrooirechten te verkrijgen van de holding.

Schuldeisers claimen € 5,8 miljoen

De curator heeft van 58 schuldeisers claims binnen gekregen op de boedel van Cerescon voor een bedrag van € 5,8 miljoen. Daar zitten de claims van LIOF en RVO bij. De boedel is zeer beperkt. De drie machines worden niet meer ondersteund, waardoor ook de uitstaande bedragen bij de telers niet meer kunnen worden gevorderd. Of deze oogstrobots nog in werking zijn, is niet duidelijk. Een drietal proefmodellen Sparters is geveild. Volgens de curator voor een bedrag dat wel hoger ligt dan de oudijzerprijzen. Of de oogstrobots daarmee nog ergens in actie komen, is nog onduidelijk. De sparters bleken uit praktijkproeven nog niet marktrijp.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin