Doorgaan naar artikel

Sparter oogstrobot van Cerescon mogelijk toch weer in asperge

De Sparter oogstrobot van het failliete Cerescon wordt mogelijk toch weer in nieuwe veldproeven voor asperge ingezet.

Dat zegt Cees Welten, een van de financiers van het failliete Cerescon. Hij laat uit eigen zak twee technici werken aan één Sparter, die buiten het faillessement is gebleven. Een en ander blijkt uit een verhaal in het Eindhovens Dagblad en andere bronnen bevestigen dit. Het zou om oud-medewerkers gaan van Cerescon die de oogstmachine marktwaardig willen afmonteren om er gegadigden voor te vinden.

Octrooirechten worden verkocht

Welten is behalve financier van Cerescon ook bestuurder van de Cerescon Holding. In die holding zijn de octrooirechten ondergebracht voor de Sparter, maar de holding is recent ook failliet verklaard. De octrooirechten zullen daardoor worden verkocht. De afwikkeling van Cerescon en Cerescon Holding verloopt los van elkaar. De opbrengst van de octrooirechten wordt dus niet gebruikt om de schuldeisers van Cerescon af te lossen. Of Welten de octrooirechten nodig heeft om de Sparter verder te ontwikkelen, is niet duidelijk.

Op de octrooirechten is ondertussen ook beslag gelegd door het Helmondse bedrijf MTA. Dat werkte jarenlang mee aan de ontwikkeling van de machine en heeft enkele tonnen aan schulden open staan bij Cerescon. Ook heeft MTA een rechtszaak aangespannen, meldt het Eindhovens Dagblad.

Lees ook: Financiers oogstrobot Cerescon grijpen naast octrooi

Uit het jongste faillissementsverslag van Cerescon blijkt dat 52 bedrijven voor € 5,8 miljoen aan openstaande facturen hebben geclaimd bij de curator. Daaronder zijn ook de overheidskredietverschaffers Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Limburgse Ontwikkelingmaatschappij LIOF. Aan LIOF is nu een betaling verricht, blijkt uit het faillissementsverslag.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin