Vollegrond

Nieuws

Asperge Platform op zoek naar alternatief linuron

Het dit jaar toegelaten middel AZ500 en een nieuw middel van Belchim hebben een goede werking op kiemende onkruiden. Van linuron gaat meer contactwerking uit. Dat blijkt uit een proef op het Asperge Platform.

In de proef op het Asperge Platform in het Limburgse Grubbenvorst op lichte zandgrond lagen vijf objecten in vier herhalingen:

  1. onbehandeld
  2. 1 kilo Lentagran + 0,4 liter Sencor + 0,25 liter linuron + 0,15 liter Centium per hectare
  3. linuron vervangen door 3 liter van het nieuwe middel van Belchim
  4. dosering linuron 1,5 in plaats van 3 liter
  5. linuron vervangen door 0,25 liter AZ500

Een keer behandeld

Het object met 3 liter nieuw middel Belchim werd op 25 mei behandeld en de dag ervoor beregend. In de overige behandelde objecten werd op 15 juni de onkruidbestrijding uitgevoerd, op vrij droge grond.

De voorkomende onkruiden op het perceel zijn met name melganzenvoet, papegaaienkruid, zwarte nachtschade en hanenpoot. De verdeling over het perceel is vrij onregelmatig, waardoor er per object soms vrij grote verschillen zitten in de hoeveelheid onkruid per herhaling.

Vergelijkbare werking

Als grote lijn komt uit de resultaten van de beoordelingen op 15 juni, 29 juni en 13 juli het volgende naar voren: De onkruiddruk in onbehandeld is bij de laatste beoordeling opgelopen tot 80% à 90% grondbezetting.

Bij het object dat op 25 mei behandeld werd, begint de onkruiddruk in de loop der tijd toe te nemen tot zo’n 15% grondbezetting op 13 juli. Bij de overige drie objecten die op 15 juni werden behandeld ligt de grondbezetting op 4,3% (linuron), 3,8% (1,5 liter nieuw middel Belchim) en 8,3% (AZ500).

De conclusie is dat deze drie middelen een vergelijkbare werking geven. De toepassing later in de teelt geeft een beter bestrijdingseffect. De proef werd beoordeeld door agrarisch proefbedrijf Exploras Agro Development uit Dongen.

Werking AZ500

Het dit jaar toegelaten AZ500 van DOW is een bodemherbicide met een sterke werking op breedbladige, kiemende onkruiden. Tegen grasachtigen werkt het middel niet, tegen kleine brandnetel matig.

De SC-formulering is mengbaar met andere herbiciden, inclusief grassenmiddelen. Voor de dosering als strokenbehandeling van maximaal 50% van de grond is 0,5 liter per hectare. Er ligt dan 0,25 liter verdeeld over die hectare. Het middel heeft een lange duurwerking van enkele maanden. Er is geen contactwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.