Vollegrond

Nieuws

Schot in prei laat niet lang meer op zich wachten

Hoe het dit jaar zal verlopen met de schotvorming in prei is nog niet helemaal duidelijk, maar de periode van schotvorming zit eraan te komen. Vorig jaar begon in een aantal rassen de eerste aanleg rond 9 maart, blijkt uit cijfers van het PCG in Kruishoutem.

Onder de omstandigheden van vorig jaar werd op 9 maart door het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem het begin van schotvorming vastgesteld in de onderzochte rassen Mako Flash (5 centimeter), Cherokee, Pluston (beide 2) en Aylton (1). In de rassen Vitaton, Harston, Mako Bello en Lucretius zat toen nog geen schot.

Een week voor de oogst, werd op 6 april opnieuw een beoordeling uitgevoerd. Toen was de volgorde: Mako Flash (31 centimeter), Aylton (23), Pluston (20), Cherokee en Mako Bello (15), Vitaton (13), Lucretius (8) en Harston (6).

Bij de oogst op 12 april werd de laatste meting uitgevoerd: Mako Flash en Aylton (32 centimeter), Mako Bello (27), Cherokee en Pluston (25), Harston (12), Lucretius (11) en Vitaton (6).

5 centimeter

Het proefcentrum adviseert de prei die bestemd is voor de bewaring vanaf heden regelmatig te controleren. Als bij het doorsnijden van planten meer dan 5 centimeter schot wordt vastgesteld, is het moment van rooien daar. Kies afhankelijk van de kwaliteit en stevigheid van de schacht voor de volgorde van de periode van bewaren.

Rechtop bewaren

Het proefcentrum geeft de voorkeur aan rechtop bewaren. Bij liggend bewaren zijn voldoende tussenschotten nodig en wat ruimte tussen de rekken voor voldoende luchtdoorstroming. De adviestemperatuur bij korte bewaring tot 4 weken is 0-1 graad. Bij lange bewaring liefst tussen -0,8 en -0,5 en zeker niet beneden -1 graad, gemeten midden in het rek.

Snel terugkoelen

Andere aandachtspunten zijn zo koel mogelijk rooien, bevochtigen met luchtbevochtigers, de vloer nat houden, niet te veel warm product ineens in de koelcel rijden, binnen drie dagen terugkoelen naar 5 graden en binnen een week naar 1 graad.

Of registreer je om te kunnen reageren.