Vollegrond

Nieuws

Broccoliras Ironman duldt weinig concurrentie

In een rassenproef zomerteelt in 2016 loste het ras Ironman (opnieuw) de verwachtingen in. Covina kwam in de buurt met de beste schermkwaliteit, maar was iets bleker van kleur. Besty voldeed ook op eigenschappen voor de zomerteelt, maar haalde een lager percentage marktbare schermen.

Onderzoekers Callens en Vanquickenborne van Inagro plantten de proef op 15 juni 2016. Ze beregenden de proef in augustus tijdens de hitteperiode drie keer. Er werd tussen half augustus en half september geoogst, aldus het verslag in Proeftuinnieuws editie 4.

Ironman en Covina

Ironman (Seminis) beoordeelde de onderzoekers als heel goed ogend en heel uniform. De schermen zijn heel vast, mooi donker en zeer fijn. De productie zat op 17,4 ton per hectare en daarvan was 88,5% marktbaar met daarvan 86% Flandria kwaliteit.

Covina (Bejo) werd als matig goed ogend beoordeeld en iets minder uniform. Het scherm is bolrond, vast, maar iets bleker. De productie was met 16,8 ton niet significant verschillend met Ironman. Het percentage marktbaar was eveneens 88,5%, waarvan 92,6% Flandria. Daarmee scoort het ras kwalitatief het beste, hoewel er tussen alle beproefde rassen geen significante verschillen zijn in percentage marktbaar en Flandria.

Overige rassen

Parthenon was met 18 ton per hectare de productiefste (90% marktbaar), gevolgd door US 1514 (Uniseeds) met 17,5 ton (hoogste schermgewicht van gemiddeld 631 gram) en 87,5% (waarvan 70,5% Flandria). Na Ironman en Covina volgt Chronos met 16,1 ton (lichtste schermen van gemiddeld 541 gram) en 94,2% marktbaar, maar slechts 57,9% Flandria. Besty (Syngenta) sluit de rij met 14,9 ton en 85,6% marktbaar. Op eigenschappen werd het ras wel prima beoordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.