Vollegrond

Nieuws

‘Extreem weersgevoelige groentehandel EU’

De handelsrelatie van veel Egyptische groente- en fruitexporteurs met Europa is nu te zeer afhankelijk van slechte weersomstandigheden in de winter, in de EU.

De exporteurs moeten keuzes maken in hun afzetmarkten en ervaren een groeiende uitvoer ook naar gebieden in Afrika, China en Zuid-Amerika. Egypte wil in drie tot vijf jaar de stap maken van een goed alternatief voor importeurs naar een vaste leverancier op kernmarkten.

Als exporteurs kiezen voor meer vaste relaties op het Europese continent, is niet te verwachten dat de Rotterdamse haven als invoerlocatie sterk zal groeien, zegt Omar Abdin die namens het Egyptische ministerie van landbouw eerder betrokken was bij projecten om de Egyptische tuinbouw te versterken.

Vraag uit alle delen van EU

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakt een gesprek met Abdin bekend op agroberichtenbuitenland.nl. Abdin noemt de Europese markt buitengewoon gevoelig voor weersomstandigheden. “Als er in Zuid-Europa problemen zijn, krijgen we gelijk vraag vanuit alle delen van Europa. Het is moeilijk voor exporteurs om daarmee om te gaan, tenzij er langdurige handelsrelaties bestaan of uit ontstaan.”

Niet via Rotterdam

Als Egyptische bedrijven een vastere voet op de Europese markt krijgen, zal dat voor de groentehandel vooral via de havens Koper in Slovenië en Ravvena in Italië verlopen, verwacht Abdin. “Rotterdam ligt op veertien tot vijftien dagen van Egypte, wat lastig kan zijn voor versproducten. Voor citrus is dat een minder groot probleem.”

Of registreer je om te kunnen reageren.