Vollegrond

Nieuws

Bloemkool na mooie start nu zoekende

Op de Belgische veilingen REO en BelOrta werd de vroege bloemkool tot op heden vrij goed betaald. Bij REO werd voor de sortering 6FL ERH gemiddeld over de afgelopen twee weken 162 cent per stuk betaald en bij BelOrta voor de sortering X6 E MH 164 cent. Op ZON fruit & vegetables was dat 123 cent voor de sortering 6-I.

Het verschil tussen de Belgische veilingen en ZON wordt ook duidelijk uit het verschil in aanvoer. Gisteren kwam bij ZON van de genoemde sortering 1.680 colli voor de klok; REO veilde gisteren 10.898 colli 6FL ERH en BelOrta 58.338 colli X6 E MH. In grote lijnen is er sinds half mei sprake van een (logische) stijging van de aanvoer van bloemkool.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON steeg de aanvoer van de sortering 6-I met wat schommelingen van 600 colli op 17 mei naar 2.400 op 24 mei om vervolgens te stabiliseren op 1.680 colli afgelopen vrijdag en gisteren. De prijzen varieerde in de afgelopen twee weken tussen 114 en 138 cent (gemiddeld 123 cent) en zakte gisteren plots naar 80 cent en vandaag verder naar gemiddeld 62 cent. Premium bloemkool wordt bij ZON nog niet aangevoerd.

REO Veiling

Bij REO schommelde de prijzen in de afgelopen twee weken voor 6FL ERH tussen 109 en 241 cent (gemiddeld 162 cent). Gekeken naar de veildagen is sprake van een stijgende aanvoer van 3.409 colli op 18 mei. Het verdere verloop is 5.868 op 23 mei, 9.368 op 25 mei en 10.898 op 30 mei. Sinds 18 mei wordt dagelijks bloemkool aangevoerd. Afgelopen vrijdag was de prijs nog 168 cent; gisteren 128 cent en vandaag 100 cent.

BelOrta

Op veildagen werd bij BelOrta in de week van 16 mei  gemiddeld zo'n 30 duizend colli van de sortering X6 E MH. Dat steeg in de week van 23 mei naar gemiddeld zo'n 46 duizend colli met als top 25 mei met 58.074 colli. Op 30 mei werd de hoogste aanvoer tot nu toe bereikt met 58.338 colli. De prijzen schommelde in de afgelopen twee weken tussen 119 en 231 cent (gemiddeld 164 cent). Afgelopen vrijdag bedroeg de prijs nog 159 cent om gisteren te dalen naar 128 cent. Bij BelOrta steeg de prijs vandaag opmerkelijk genoeg weer wel naar 159 cent.

Markt even zoekende

De vraag is hoe de prijsvorming zich in de komende week tot twee weken zal ontwikkelen. Maandag was op alle drie de veilingen sprake van een prijsdaling. De voornaamste reden lijkt dat de markt nog moet wennen aan de toenemende hoeveelheden, ook omdat bloemkool in de supermarkt nog vrij prijzig is en de consument daardoor nog niet warm loopt voor het product. De markt zal naar verwachting de komende week op een bepaald niveau stabiliseren, als de handel eenmaal is ingesteld op de grotere beschikbaarheid van bloemkool.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een bloemkool deze week 2,69 euro. Bij Jumbo is dat 2,65 . De Plus en Jan Linders zijn met 2,89 euro per stuk net iets duurder. Dat zijn inderdaad behoorlijke prijzen die de gemiddelde consument niet snel voor bloemkool zal neertellen.

Maak zelf een dashboard met de dagelijkse klokprijzen voor bloemkool.

Of registreer je om te kunnen reageren.