Vollegrond

Nieuws

Schaarste drijft prijzen voor rabarber flink op

Omdat de producties van rabarber in de afgelopen maanden op een goed, maar gemiddeld, niveau zaten, was er sprake van een vragende markt. Dat heeft voor telers met vervroegde rabarber in kassen en in geklimatiseerde ruimten (zoals in voormalige stallen en champignoncellen) geleid tot mooie prijzen. In de week voor Pasen beleefde de prijsvorming een piek, mede doordat er in Duitsland een tekort aan rabarber was die vanuit Nederland en zelfs vanuit Frankrijk werd aangevuld.

Volgens het marktbureau AMI overstijgt de vraag naar rabarber nog steeds het huidige Duitse aanbod. Van de topprijzen die in de week voor Pasen werden gerealiseerd is echter geen sprake meer. Voor Duitse rabarber werd eind maart tijdens het hoogtepunt van de vraag 3,57 euro per kilo betaald en om nog aan rabarber te komen voor Nederlandse zelfs 4,30 euro. Volgens AMI zijn de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten na Pasen meegezogen met de dalende trend in de Nederlandse handelskanalen.

Nederlandse veilingprijzen

Dat de prijzen in de Nederlandse handelskanalen momenteel lager liggen, blijkt wel uit de prijzen die deze week voor de klok gerealiseerd zijn bij The Greenery en ZON fruit & vegetables. Om een idee te geven, bij The Greenery werd voor kasrabarber Extra Rood 40/20 I-1 op 5 april 1,34 tot 2,17 per kilo geklokt. Voor de sortering Rood 40/20 I-1 was dat 1,05 euro. Bij ZON fruit & vegetables zat de klokprijs voor kasrabarber voor Extra Rood 40/20 I-1 op 5 april tussen 90 cent en 1,18 euro per kilo en voor Rood I-1 op 60 cent.

Duitse vraag

Een insider omschrijft de prijzen voor de klok bij rabarber als een indicatie van de markt, gezien de volumes die er voor de klok komen. Hij bevestigt het beeld dat de prijzen voor Pasen uitstekend waren en dat er vanuit Duitsland meer vraag naar rabarber was. Omdat ook het aanbod op de Nederlandse veilingen ontoereikend was, werd door de handel verder gezocht naar beschikbare rabarber waar onafhankelijke telers en telersverenigingen van konden profiteren met prijzen van 3 tot 4 euro per kilo.

Goed seizoen

Hoewel na Pasen de prijs aanzienlijk is gedaald naar een niveau van net boven een euro, kijken telers die met hun vervroegde rabarber in de goede perioden zaten terug op een goed seizoen. Er werden geen topproducties gerealiseerd, maar wel topkwaliteit. De verklaring daarvoor zit hem vooral in het uitstekende groeiseizoen dat de pollen achter de rug hebben, voordat ze werden gerooid. Bovendien is deze winter sprake van een lage luchtvochtigheid, zodat er weinig tot geen problemen met schimmels zijn geweest. Met een paar dagen een graadje opstoken waren gewassen weer snel droog te stoken. Ook kleurden de stengels mooi rood door.

Rabarber van buiten

Het seizoen van vervroegde rabarber loopt nu op zijn einde, afhankelijk van de prijsvorming wordt nog door geoogst. Dan is het wachten op de buitenrabarber die vervroegd is door middel van tunnels en/of bedekking. De zon in het afgelopen weekend heeft de ontwikkeling een zetje gegeven, maar voor de komende dagen blijft het wisselvallig weer. Daardoor valt er vooralsnog geen snelle stijging van de aanvoer te verwachten.

Prijzen in supermarkten

Bij Albert Heijn betaalt de consument volgens haar website momenteel 3,99 euro voor rabarber per bos van 300 gram. Dat is 13,30 euro per kilo. Jumbo rekent 4,99 voor een verpakking van 750 gram; dat is met 6,65 euro per kilo precies de helft van wat Albert Heijn vraagt. Als je de huidige prijzen op de veilingen als indicatie neemt, zijn dat stevige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.