Vollegrond

Nieuws

Veilingupdate 23 maart: bewaarseizoen van Chinese kool redelijk goed

De aanvoer van Chinese kool uit de bewaring loopt in Nederland op zijn einde. Op ZON fruit & vegetables wordt nog aangevoerd tegen prijzen vandaag van 65 cent voor kolen van 800 gram en 89 cent voor 1100 gram. Gisteren was dat 71 cent en 87 cent met een aanvoer van zo'n 5 ton.

Op de Mechelse Veilingen trekt de prijs sinds vorige week woensdag voor kolen van 900 gram aan naar prijzen boven de euro per stuk. Afgelopen vrijdag werd 109 cent gedrukt en maandag was dat 101 cent. De aanvoer zit op de Mechelse Veilingen vrij constant tussen 5.500 en 6.500 stuks op de drie veildagen. De laatste drie veilingdagen werden zo'n 6.500 stuks aangevoerd.
De zwaardere kolen van 1.250 gram worden in België minder betaald met prijzen van 42, 61 en 46 cent vorige week en 78 cent afgelopen maandag. Dat zijn wel prijzen per kilo.

Belgisch seizoen

Zowel in Nederland als in België wordt redelijk tevreden teruggeblikt op het bewaarseizoen. In België is de prijsvorming vrij constant geweest en was er continu sprake van een behoorlijke vraag. Wellicht dat het uitblijven van een echte winter ervoor heeft gezorgd dat de vraag naar een niet echt winterproduct zoals Chinese kool is gebleven.

Nederlands seizoen

In Nederland was tussen half januari en begin februari wel sprake van een dip, maar uiteindelijk tonen ook Nederlandse telers zich redelijk tevreden over het afgelopen seizoen. Er is minder kool in de bewaring gegaan en vanaf half november was er al vraag. Dat heeft zich vrij goed doorgezet, waardoor het verwerken door is blijven gaan en er geen kolen zijn opgehouden in de hoop op betere prijzen. De kwaliteit is tot het einde toe uitstekend geweest.

Chinese kool op Mechelse Veilingen

Op de Mechelse Veilingen wordt jaarrond Chinese kool aangevoerd. Momenteel komt die kool uit de bewaring en binnenkort ook uit kassen. De aanvoer van deze Chinese kolen sluit aan op de nieuwe kolen geplant in 2016. Er kan sprake zijn van een overlap, maar dan worden de kolen van de drie herkomsten apart geveild, omdat er wel sprake is van kwaliteitsverschil. De vulling van de nieuwe kolen is vaak nog niet zo goed als die van de bewaarde kolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.