Vollegrond

Nieuws

Hoge producties in Belgische rassenproef spruitkool

In een rassenproef op het Proefcentrum in Rumbeke voldeden Marte en Cobus het beste in vroege tot middelvroege segment. Bij middelvroeg tot middellaat waren dat Profitus, Cobelius en Martinus en bij de latere rassen Aurelius en Lewitus.

In de proef op het Proefcentrum in Rumbeke namen de onderzoekers Callens en Vanquickenborne 17 rassen op, verdeeld over vijf categorieën ten aanzien van het aantal groeidagen. Er werd geplant op 13 mei 2015 en geoogst tussen 9 november en 12 januari 2016. Cryptus was met 65,2 centimeter het kortste ras en Profitus met 83,1 centimeter het langste. De producties lagen over het algemeen hoog en varieerden tussen netto 23,7 en 44,6 ton per hectare. Die laatste productie haalde Aurelius, blijkt uit het proefverslag in Proeftuinnieuws editie 6.

180 groeidagen

In de categorie 180 groeidagen zaten de rassen Divino, Marte en NiZ 16-628. Daarin voldeed Marte het beste door zijn hoge productie van 42,7 ton per hectare en zijn buikvormig gezette, volronde, harde spruiten. Het gewas en de spruiten zijn wel wat bleek van kleur.

194 groeidagen

In de categorie 194 groeidagen zaten Cobus, Crispus, Cryptus, Neptuno, Martinus en Plutus. In die categorie werd Cobus en Martinus als beste beoordeeld. Cobus haalde 32,0 ton en Martinus 31,6. Cobus geeft een uniform gewas met ruim geschakelde bolronde donkere spruiten. Martinus is ook uniform en geeft wat korter geschakelde bolronde donkere spruiten.

237 groeidagen

In de categorie 237 groeidagen zaten Aurelius, Thor en CN SPR 8108 van CN Seeds. Aurelius haalde daar 44,6 ton van een heel uniform lang gewas. De bolronde spruiten zijn ruim geschakeld, wel iets bleker.

244 groeidagen

In de categorie 244 groeidagen werden Clodius en Lewitus getest. Lewitus kwam van die twee als beste naar voren met 37,7 ton van een heel uniform gewas. De spruiten zijn kort geschakeld, bolrond en wat bleker. Clodius scoorde 35,9 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.